Vóór de wereldwijde quarantaine van 2020 stond 56% van de bedrijven over de hele wereld remote werken toe. Vanaf nu zal dit aantal alleen maar toenemen. Sommige bedrijven moesten hun interne teams snel over laten schakelen naar werken op afstand, terwijl anderen remote ontwikkelaars inhuren om hun bestaande teams uit te breiden of nieuwe externe software ontwikkelingsteams op te bouwen. Wat je situatie ook is, hieronder vind je tal van handige tips voor het inhuren van een remote software ontwikkelingsteam en het organiseren van hun werk.
Een remote software ontwikkelingsteam inhuren?
1. Kies de perfecte bestemming
Dankzij internet en een veelvoud aan beschikbare communicatietools kun je vrijwel overal remote ontwikkelaars inhuren en een comfortabele samenwerking opzetten.
Sommige delen van de wereld hebben zich echter gevestigd als populaire bestemmingen om een remote software ontwikkelingsteam in te huren. Dit zijn Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oost-Europa.
Om te beslissen welke regio en welk land je kiest, vergelijk je de tech-talentpools, tijdzones en het aantal softwareontwikkelaars, naast de gemiddelde software ontwikkelaar salarissen op elke plaats.
Pool van technisch talent
De EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) is de thuisbasis van 7 miljoen ontwikkelaars, waarvan bijna een miljoen in Oost-Europa.
Azië heeft de grootste talentenpool: 10 miljoen programmeurs. In Latijns-Amerika wonen meer dan een miljoen software-engineers.
Vind meer informatie in een gerelateerd artikel:
Tarieven voor remote ontwikkelaars
Offshore-softwareontwikkeling in Oost-Europa kost tussen $25 en $50 per uur, terwijl remote ontwikkelaars in Latijns-Amerika tussen $30 en $50 per uur in rekening brengen.
In Afrika kost het inhuren van een remote programmeur $20 - $40 per uur, terwijl in Azië de uurtarieven variëren tussen $18 en $40.
Tijdzones
Afhankelijk van de locatie van je hoofdkantoor kun je de tijdsverschillen berekenen tussen jou en eventuele bestemmingen waar je een remote software ontwikkelingsteam kunt opbouwen. Als je interne team bijvoorbeeld in de VS is gevestigd, varieert het tijdzoneverschil met Latijns-Amerikaanse landen van 1 tot 6 uur.
Het tijdzoneverschil tussen de VS en Oost-Europa is 7 tot 10 uur, en met Aziatische landen is het verschil 10-16 uur.
Als je interne team zich echter in Europa bevindt, is het tijdzoneverschil met Oost-Europese landen, zoals Oekraïne, Wit-Rusland of Hongarije verwaarloosbaar - slechts 1 of 2 uur.
Met praktisch gelijke tijdzones kunnen jij en je remote ontwikkelingsteam gelijktijdig werken en synchroniseren. Gebruik deze kans maar hoed je voor microbeheer - ontwikkelaars moeten tijd hebben om goede oplossingen zelf uit te werken.
Grote tijdzoneverschillen hebben ook voordelen en betekenen niet per se slechtere kwaliteit van de samenwerking. Een tijdsverschil van 7 tot 10 uur stelt jou en je remote ontwikkelaars in staat om voldoende tijd te maken om de taken te verdelen en zaken op orde te krijgen voor een communicatiesessie.
2. Kies het juiste samenwerkingsmodel
Er zijn verschillende samenwerkingsmodellen die al dan niet bij je passen, afhankelijk van je zakelijke behoeften en technische vereisten.
De top 3 modellen voor samenwerking op afstand zijn:
Freelancers inhuren
Als softwareontwikkeling niet de kern van je bedrijf is en de reikwijdte van ontwikkelingstaken niet breed is, aarzel dan niet om freelance ontwikkelaars in te huren.
R&D-centrum
Als je op zoek bent naar meer dan 50 externe medewerkers, inclusief administratief personeel, dan is dit model iets voor jou.
Dedicated team
Als je een remote software ontwikkelingsteam wilt bouwen dat toegewijd is aan je product, maar ook flexibel wilt blijven en geleidelijk nieuwe developers wilt inhuren, is samenwerken met een technische partner je beste optie.
Vind meer informatie in een gerelateerd artikel:
3. Kies en huur remote ontwikkelaars in
Selectie en werving zijn de kernelementen van het toekomstige succes van je externe software ontwikkeling team. Vergeet nooit dat remote developers niet alleen hands-on zijn, maar een verlengstuk van je bestaande team.
Je wervingsmethoden zullen uiteindelijk afhangen van het samenwerkingsmodel dat je kiest, maar hier volgen een paar tips op basis van de ervaring van onze klanten:
- Controleer niet alleen de technische vaardigheden die nodig zijn voor de functie, maar ook de motivatie van de kandidaat om bij te dragen aan de ontwikkeling van je product.
- Gebruik de tools en methoden die je al kent en graag gebruikt - die voor het inhuren van interne ontwikkelaars, evenals aanvullende middelen.
- Houd verschillende sollicitatierondes, maar stel feedback niet uit - markten zijn overal hot en de developer die je overweegt heeft misschien andere opties.
- Technische vaardigheden zijn belangrijk, maar als je op zoek bent naar een perfecte match voor je team, let dan ook op soft skills.
- Vind je het moeilijk om een beslissing te nemen over een bepaalde kandidaat, houd dan een aanvullend gesprek.
- Bezoek indien mogelijk de kandidaten die je uiteindelijk hebt aangenomen, of nodig ze uit om naar je kantoor te komen om de rest van het team te ontmoeten.
4. Organiseer een efficiënte samenwerking met een remote software ontwikkelingsteam
Kies de perfecte samenwerkingsmethode
Bij het bouwen van een remote ontwikkelingsteam werken flexibele samenwerkingsmethodologieën zoals Agile meestal het beste.
Agile maakt het mogelijk om het ontwikkelingsproces efficiënter te maken door kosten te minimaliseren en risico's tijdens de implementatie te verlagen.
De populairste frameworks zijn de Agile Software Development Life Cycle (SDLC), Scrum, Extreme Programming (XP) en Kanban.
Behandel je remote ontwikkelaars hetzelfde als je interne teamleden
Zorg voor virtual teambuilding — geef regelmatig feedback, regel reizen op locatie en zorg ervoor dat je interne en externe ontwikkelingsteams efficiënt kunnen samenwerken.Zorg ervoor dat je teams over alle benodigde tools beschikken voor effectieve communicatie, samenwerking en voortgangsregistratie.
Op deze manier staat je remote team op een lijn met je team op locatie en voelt het als een integraal onderdeel van je bedrijf.
ICT-outsourcing naar Oekraïne is een populaire oplossing onder bedrijven over de hele wereld. Leer hoe je kunt samenwerken met een remote team uit de verhalen van onze klanten:
- Casestudy: Vijf jaar e-commerce software ontwikkeling voor Pricena
- Casestudy: Oekraïense developers werken voor een Nederlandse app voor persoonlijke financiën en investeringen
- Case study: Agile software development team voor TenderApp
Maak je interne en externe teams bekend met je bedrijfscultuur
Bevorder een sfeer van openheid, vertrouwen en transparantie.
Stel een remote software ontwikkelingsteam samen waar developers de mogelijkheid hebben om hun visie te communiceren, beslissingen te beïnvloeden en aan producten bij te dragen.
Houd de werkdruk op een goed niveau
Zorg ervoor dat je workflow is gebaseerd op realistische schattingen en dat je interne en remote ontwikkelingsteams in een comfortabel tempo werken.
Op deze manier verhoog je niet alleen de retentie, maar zorg je er ook voor dat remote ontwikkelaars zich kunnen concentreren op hun kerncompetenties en software van hoge kwaliteit produceren in plaats van achterstanden opbouwen en extra werk moeten doen onder constante druk.
Kennisdeling bevorderen
Naast kennisdeling onder je medewerkers (zowel intern als remote) zorg je ervoor dat elk initiatief wordt gehoord en in aanmerking wordt genomen.
Zo moedig je je remote software ontwikkelingsteam aan om hun mening te geven en hun gedachten en ideeën over het groeien en verbeteren van je product te delen.
Zorg voor voldoende ruimte voor groei
Creëer een cultuur van continu leren en verbeteren waarin zowel interne als remote medewerkers de kans krijgen om te groeien en hun vaardigheden te verbeteren tijdens het bijwonen van conferenties, workshops, kennisuitwisselingssessies, online cursussen, enz.
Hoe overschakelen naar remote ontwikkeling?
Waar sommige bedrijven op zoek zijn naar een remote software ontwikkelingsteam gaan andere met hun bestaande teams over op remote werken.
Als het mogelijk zou zijn, zou 99% van de werknemers de rest van hun loopbaan het liefst minstens een paar dagen per week op afstand werken. Deze cijfers, samen met de wereldwijde pandemie veranderen voor eens en altijd de manier waarop bedrijven werken.
Hieronder hebben we de beste inzichten van Grid Dynamics verzameld over hoe je naadloos kunt overschakelen naar remote werken op basis van meer dan 20 jaar ervaring in het bouwen van remote ontwikkelingsteams.
Zorg ervoor dat teamleden over alle benodigde tools beschikken voor remote samenwerking
Zorg ervoor dat elk teamlid goed geïnformeerd is over alle samenwerkingstools voor werken op afstand.
We raden je ten zeerste aan om betaalde tools te gebruiken voor een hogere kwaliteit en minder onderbrekingen in de vorm van advertenties.
Daarnaast moet je een gebruiksrichtlijn ontwikkelen voor de tools die je gebruikt en deze delen met alle medewerkers.
Organiseer dagelijkse synchronisaties
Hoewel dagelijks synchroniseren voor teams misschien te veel lijkt, doet het echt wonderen door je team te helpen contact met elkaar te houden en op de hoogte te blijven van de algemene voortgang.
Remote ontwikkelaars moeten ook vrij zijn om gedurende de dag zoveel telefoontjes te plegen als nodig is wanneer er wat verduidelijking nodig is.
Productiviteit bijhouden
Bij de overgang naar remote werken is het volgen van taken de belangrijkste voorwaarde voor een efficiënt ontwikkelingsproces.
Daarom moeten remote ontwikkelaars hun status regelmatig vernieuwen in Jira (of een andere tool voor het volgen van taken) om ervoor te zorgen dat iedereen up-to-date is.
Zorg voor veiligheid
Om de veiligheid van je gegevens te garanderen moeten je ontwikkelaars goed op de hoogte zijn van het BYOD-beleid. Op deze manier is het gebruik van persoonlijke apparaten niet schadelijk voor je bedrijf.
Zorg er ook voor dat remote developers een veilige en stabiele internetverbinding gebruiken. Idealiter moeten ze een plan B hebben voor elk onverwacht probleem, zoals stroomuitval of slechte internetkwaliteit.
Waarom een remote software ontwikkelingsteam samenstellen met Grid Dynamics?
Grid Dynamics is een in Nederland gevestigd bedrijf dat al meer dan 20 jaar bedrijven van over de hele wereld helpt bij het bouwen van remote software ontwikkelingsteams in Oekraïne.
We hebben al meer dan 300 klanten uit Nederland, het VK, de VS, België, Noorwegen, Duitsland, Australië en Israël geholpen om hun teams uit te breiden met professionals in Oekraïne.
Ons transparante samenwerkingsmodel voor outstaffing helpt klanten hun ontwikkelteams snel en efficiënt op te schalen. Jij bent degene die ontwikkelaars kiest en inhuurt, en ze beheert met de tools en methoden van je voorkeur.
Als je meer wilt weten over de diensten van Grid Dynamics, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, en onze deskundigen zullen spoedig contact met je opnemen