Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Offshore Team Talent zoeken in landen in Oost-Europa: Een wervingsstrategie in 5 stappen

Talent zoeken in landen in Oost-Europa: Een wervingsstrategie in 5 stappen

Offshore Team
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

In de afgelopen decennia is Oost-Europa een belangrijke regio geworden voor de levering van software development diensten. Oekraïne, Polen, Roemenië en Wit-Rusland hebben samen een aandeel van 5% in de wereldwijde outsourcingmarkt in ICT.

Oost-Europa heeft veel erkenning gekregen als thuisbasis voor hoogopgeleide professionals met expertise in mainstream technologieën maar ook in de meer zeldzame specialisaties. Oost-Europese offshore developers hebben veel westerse culturele waarden overgenomen en passen zonder problemen in softwarebedrijven in teams in de VS en Europa.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van het inhuren van ervaren technisch specialisten uit Oost-Europa en geven we een aantal tips voor een vruchtbare samenwerking.


Bedrijven die kiezen voor outsourcing naar Oost-Europa zijn vaak verrast vanwege het grote aanbod aan technisch talent en de beschikbaarheid van goede, op innovatie gerichte developers. In de regio wonen en werken meer dan een miljoen software developers. Bijna een derde van hen (30,8%) bevindt zich in Polen, 15,4% in Oekraïne en nog eens 10,7% in Roemenië.

Offshore software development in cijfers

Oost-Europese landen staan bekend om hun sterke educatieve focus op wetenschap, technologie en techniek. De regio heeft meer dan 200 universiteiten en hogescholen, die jaarlijks 60.000 ICT-specialisten voortbrengen. Bovendien zegt 87% van de jonge professionals dat ze zelf een technologie of programmeertalen aanleren, wat aantoont dat Oost-Europese developers passie hebben voor hun werk en hun werk als lonend beschouwen. 

Naast een solide technische achtergrond kunnen Oost-Europese developers bogen op de beste taalvaardigheden ter wereld. Volgens de EF English Proficiency Index behoren Hongarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Wit-Rusland en Oekraïne tot de 45 beste landen op basis van Engelse vaardigheden. 

Uitdagingen bij het inhuren van Oost-Europese developers

Oost-Europa is een ware schatkamer van talent, maar topprofessionals zijn niet gemakkelijk te vinden. Als je besluit om zelf developers te zoeken, moet je je bewust zijn van de mogelijke hindernissen:

Taalbarriere

Je hebt een basiskennis van de taal van het land nodig om door lokale vacaturesites te kunnen bladeren. Aangezien deze websites zich op hun thuismarkt richten, hebben ze in de meeste gevallen geen Engelse versie om de navigatie voor buitenlanders te vergemakkelijken. 

Gebrek aan online informatie

Je inspanningen om mensen te werven kunnen tekortschieten omdat lokale specialisten mogelijk niet genoeg online bekendheid hebben. Sommige offshore development bedrijven hebben de neiging uit te breiden door middel van aanbevelingen en vaste verkooppartners in plaats van B2B-portals zoals Clutch of Goodfirms.

Kennis van de lokale arbeidsmarkt 

Het sourcen van mensen in een ander land vereist een goed begrip van de lokale markt. Je moet uitzoeken welke informatiekanalen over openstaande vacatures en welke zoekmechanismen developers veel gebruiken.

In Oekraïne zijn de populairste manieren om werk te zoeken Djinny, een matchmakingplatform voor ICT-professionals en Dou.ua, een portaal voor de technische sector. Oekraïense developers zoeken ook naar nieuwe kansen via vacaturesites zoals Work.ua en Robota.ua. Andere veelgebruikte kanalen zijn LinkedIn, posts op sociale media, websites van bedrijven en aanbevelingen van vrienden en collega's.

De beste benaderingen voor het sourcen van software developers in Oost-Europa

Om contact te kunne leggen met ervaren remote service providers kun je beginnen met het vragen om referenties van vrienden en partners, of kijken op technische communities en sociale-mediaplatforms. Daar zitten mensen die vaak al in dezelfde situatie hebben gezeten.

Platforms zoals LinkedIn en Clutch zijn goede plekken om je zoektocht naar een betrouwbare offshore development partner te beginnen. Het zijn platforms met daarop veel internationale bedrijven die hun ICT-dienstverlening willen verplaatsen of al hebben verplaatst naar Oost-Europese nearshorelocaties. Zij kunnen je een idee geven van de omgeving van het bedrijf dat je op het oog hebt, hun capaciteit en eerdere projecten.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

Bedrijven die besluiten te outsourcen als een manier om uit te breiden of te verbeteren gebruiken meestal een van de volgende methoden om developers in Europa in te huren:

Marktplaatsen voor freelancers 

Er zijn genoeg online platforms waar je gekwalificeerde Oost-Europese developers voor je project kunt vinden. Portals zoals Upwork, Guru en Fiverr bieden toegang tot developers met uiteenlopende ervaring, achtergrond en technische stacks. 

Het inhuren van freelancers kan een goede oplossing zijn voor kleine projecten met een laag budget. Het is ook een goede keuze als je van plan bent om specifieke taken uit te besteden of als je bepaalde expertise niet in huis hebt. Aan de andere kant bieden freelanceplatforms meestal geen betrouwbare beoordeling van vaardigheden om de competenties van de gebruikers vast te stellen, dus je loopt het risico een onbetrouwbare developer in te huren. 

Samenwerken met lokale recruiters 

Je kunt jezelf een hoop werk besparen als je samenwerkt met lokale adviseurs die de ins en outs van de lokale markt kennen. Samenwerken met HR-specialisten op je offshore-bestemming is altijd een goed idee, omdat zij kandidaten snel kunnen scannen, achtergrondchecks kunnen uitvoeren en cv's en portfolio's kunnen beoordelen om de kandidaten te vinden die aan je specificaties voldoen. 

Het primaire doel van recruiters is om je in contact te brengen met geschikte developers of offshore developer teams. Wel is het belangrijk dat je actief bijdraagt aan het proces en zelf de kandidaten mede beoordeelt. Afgezien van je actieve betrokkenheid vereist deze optie direct al aanzienlijke financiële uitgaven, aangezien het bureau je een vast bedrag in rekening brengt voor elke professional die ze voor je project vinden. 

Samenwerken met een betrouwbare serviceprovider 

Als je op zoek bent naar een betrouwbare zakelijke partner, kun je kiezen voor een ervaren software development bedrijf. Outsourcingbedrijven hebben vaak hun eigen unieke benadering en leveren hoogwaardige diensten. 

Grid Dynamics is een van de ervarenste en betrouwbaarste outsourcingbedrijven in Oost-Europa. Onze diensten omvatten het samenstellen van een extended team voor je project, procesadvies en HR-ondersteuning, en administratieve en juridische diensten. Als je een multifunctioneel team moet samenstellen, kan Grid Dynamics je helpen bij het kiezen van front-end- en back-end developers, UI/UX-ontwerpers, big data-specialisten en QA-engineers uit onze eigen talentenpool. 

Grid Dynamics Process

Oost-Europese developers inhuren met Grid Dynamics

Ontwikkelaars inhuren in Oost-Europa: stapsgewijs overzicht

Als je kwaliteit wilt inhuren, moet je weten wat je zoekt. Identificeer eerst je pijnpunten met je product en vraag je af hoe je van plan bent deze op te lossen. Hoewel het een voor de hand liggende stap is, helpt het om van tevoren vast te stellen wat de volledige omvang van het project zal zijn. Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van hoe je wilt dat het product eruit komt te zien, kun je de taak opsplitsen in kleinere milestones om het inzichtelijker te maken voor leveranciers. 

Het vaststellen van je doelstellingen leidt je automatisch naar de volgende fase van het development proces. Nu moet je uitzoeken hoe je je visie kunt omzetten in een specifiek actieplan. 

Om inzicht te krijgen in de technische aspecten van je idee moet je een antwoord hebben op de volgende vragen: 

  • Wat voor professionals heb je nodig voor je project?
  • Welke technology-stacks zijn cruciaal?
  • Welk ervaringsniveau heeft je voorkeur?
  • Welke infrastructuur heeft het project nodig?
  • Wat is de verwachte time-to-market?

Deze lijst kan als leidraad dienen wanneer je mensen gaat sourcen. Je komt waarschijnlijk met tientallen developers en outsourcingbedrijven in contact, dus je hebt een duidelijke procedure nodig om de lijst met kanshebbers terug te brengen tot een paar goede kandidaten. 

Een goede evaluatie van potentiële dienstverlenende bedrijven zal je helpen bepalen waar hun sterke punten liggen en welke voordelen ze bieden. Als je overweegt remote developers in Europa in te huren, kun je je aan het volgende plan houden: 

Technische screening

Er zijn meer dan 2500 ICT outsourcing bedrijven en bijna 1,3 miljoen software developers in Oost-Europa, dus je kunt altijd een offshore development team vinden dat aansluit op je wensen. Als je door de profielen van kandidaten op LinkedIn gaat, door hun cv's bladert of hun profielen bekijkt op technische websites, is het belangrijk om je op een aantal aspecten te concentreren: 

Vaardigheden

Je partner levert technische krachten in alle web-, mobiele en desktoptechnologieën. Het is het beste om kandidaten te evalueren met een lijst van de programmeertalen, front-end en back-end technology stacks en systemen die je nodig hebt om je project van de grond te krijgen. Je kunt een waarde toekennen aan elk criterium en de resultaten optellen om het outsourcingteam samen te stellen dat je technische visie zo ver mogelijk benadert. 

Domeinkennis

Technische expertise is een belangrijk verkoopargument voor Oost-Europese software development bedrijven. Maar met expertise alleen kom je niet ver als je remote personeel niet goed weet wat je met je product wilt bereiken. 

Om een ​​vruchtbare werkrelatie te garanderen moet je je dus beperken tot bureaus die enige zakelijke ervaring hebben in het veld waarin je actief bent. Zakelijke expertise helpt niet alleen om de development te versnellen, maar stelt je leverancier ook in staat om best practices te volgen en het project te leveren volgens hoge normen. 

Ervaring

In de wereld van de ICT geeft ervaring de mate van volwassenheid van een ontwikkelaar aan. Het is een indicator van technische knowhow: hoe competenter, hoe gevarieerder de uitdagingen waarmee developers zijn geconfronteerd. Het betekent dat ze kant-en-klare oplossingen en efficiëntere benaderingen voor het oplossen van problemen kunnen bedenken. 

Werken met ervaren professionals helpt crises te voorkomen aangezien het team potentiële problemen zoals updates en fixes meestal aanpakt voordat het echte problemen worden. Dat is de reden dat veel ondernemers kiezen voor het inhuren van senior developers met probleemoplossende vaardigheden. 

Beoordeling 

Vaardigheden in je tech-stack alleen zijn niet genoeg om een goed team te creëren. Je zoekt iemand die goed aansluit bij je eigen stijl en manier van werken. Het klinkt misschien lastig, maar de beoordeling van anderen kan je een goede indruk geven. 

Via projectportfolio's en getuigenissen van klanten kun je te weten komen wat mensen in het verleden hebben gedaan. Feedback van klanten zegt veel over de capaciteiten, kennis en innovatieven kracht van offshore softwarebedrijven in Oost-Europa. Geverifieerde beoordelingen bieden je informatie over hun volwassenheid, teams, mate van betrokkenheid bij klanten en hun succes in de sector. 

Je kunt ook een stapje verder gaan en contact opnemen met een voormalige zakenpartner om diens tevredenheid over de projectresultaten te peilen. Dit kan je inzicht geven in de organisatie van het developmentproces, time management, communicatiewijze, omgang met gegevensbescherming en resources. Het kan je ook helpen in te schatten of je eigen team en je remote developers goed kunnen samenwerken. 

Programmeertest 

Een programmeertest is een goede manier om ervaren developers in te huren in Oost-Europa. Het is een hulpmiddel om je inspanningen te vergemakkelijken als headhunter, omdat het helpt om technische vaardigheden te screenen in slechts een paar uur. 

Sourcing-platforms zoals HackerRank, Codility en Devskiller bieden online tests aan waarmee je kandidaten kunt beoordelen op allerlei mobiele, web- en software development functies. Nadat sollicitanten hun werk hebben ingediend, scoort het systeem hun werk en genereert het een rapport over de capaciteiten van elke kandidaat

Dergelijke assessment-platforms zijn handig voor bedrijven die hun sollicitatieproces willen stroomlijnen en data driven beslissingen willen nemen, vooral als ze geen technische experts in huis hebben. 

Eindgesprek 

Dit is de laatste stap voordat je begint met onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden. Jij en je kandidaten kunnen eindelijk ontspannen na een zwaar selectieproces. Je kunt je aandacht verleggen naar een aspect van nearshore software development: menselijk contact. 

In tegenstelling tot technische expertise kan hier niet worden gescoord of getest, en dus moet je op je instinct afgaan. Er kunnen meerdere online meetings of telefoontjes nodig zijn om de geschiktste kandidaten te vinden. We kunnen je wel een paar aanwijzingen geven, signalen die aangeven dat je je match al hebt gevonden: 

Vlotte communicatieve vaardigheden

Goede communicatie bewijst hoe effectief Oost-Europese developers je team kunnen ondersteunen. Communicatie bevordert actieve samenwerking tussen je team thuis en je remote team en stelt hen in staat om misverstanden te voorkomen, discussies te voeren en elkaar voortgang te volgen. 

Goede beheersing van het Engels

Zorg dat iedereen op één lijn zodat je je zonder misverstanden kunt uiten. Gelukkig hebben de landen van Oost-Europa uitstekende Engelse taalvaardigheden: 49% van de ICT-specialisten heeft een hoge taalvaardigheid en 35% een gemiddeld niveau. 

Efficiënte werkstroom

Je potentiële technische partner moet flexibel genoeg zijn om je de mogelijkheid te geven je developer-team uit te breiden of te verkleinen als dat nodig is voor het developmentproces. Vraag na hoe ze specialisten toewijzen aan offshore development teams en of ze een voldoende aantal developers voor je project kunnen garanderen. 

Goede kennisoverdracht

Kennisoverdracht verwijst naar mechanismen waarmee bedrijfsinformatie wordt overgebracht naar een systeem waar het gemakkelijk kan worden gedeeld en gebruikt door interne en externe medewerkers. Een goed bedrijf moet developers aanmoedigen om hun inzichten, ervaring en kennis te delen met collega's die aan het project meewerken.

Cultuur van empowerment

Dé sleutel tot het bouwen van een goed functionerend dedicated development team is om alle teamleden te stemmen op je organisatiedoelen. Met een cultuur van empowerment wordt bedoeld dat je een omgeving creëert waarin medewerkers de mogelijkheid hebben om hun persoonlijke visie in hun werk naar voren te laten komen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk. Als je remote medewerkers zich gewaardeerd voelen en merken dat hun werk ertoe doet, zijn ze eerder geneigd om goede resultaten te leveren.

Tot slot

Dat was het: alles wat je moet weten over het inhuren van developers in Oost-Europa. Zakendoen is een tweerichtingsproces, dus de bal ligt niet alleen bij jou. Het software development bedrijf beoordeelt ook de kansen op een goede samenwerking. Het bedrijf heeft het recht om vragen te stellen om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. De beste manier om de juiste match te vinden is misschien wel om open te zijn over je verwachtingen en de doelstellingen van je bedrijf. 

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Alia Shkurdoda

Alia Shkurdoda is a passionate content writer with several years of experience in the EdTech and IT outsourcing spheres.

Rate this article
4/5
(6 reviews)