Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Offshore Team Het verschil tussen Outsourcing, offshoring en Nearshoring. Tips om uw project goed op te zetten.

Het verschil tussen Outsourcing, offshoring en Nearshoring. Tips om uw project goed op te zetten.

Offshore Team
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

De wereld van de techbedrijven is zo snel en dynamisch dat het soms niet mogelijk is om flexibele groei in-house met een geheel eigen team te bereiken. Dit betekent vaak dat de enige manier om de klus te klaren is om externe developers aan te trekken.

Wij hebben het natuurlijk over wat velen outsourcing of offshoring noemen. Deze termen, worden vaak verward terwijl ze eigenlijk een heel andere betekenis hebben. Daarom hebben we besloten om op een eenvoudige en duidelijke manier de definities van outsourcing, offshoring en ook nearshoring uit te leggen om u te helpen de juiste keuze voor uw bedrijf te maken.


Naast dat we uitleggen wat het verschil is tussen outsourcing, offshoring en nearshoring, bespreken we ook de term remote teams. Op die manier proberen  we u een compleet inzicht te geven in de wereld van software ontwikkeling op afstand.

types-of-outsourcing

Wat is het verschil tussen Outsourcing, offshoring en Nearshoring?

Outsourcing is een breed begrip, het betekent het overdragen van bepaalde zakelijke diensten of projecten aan een extern bedrijf waar dan ook in de wereld. Op die manier is offshoring ook een soort outsourcing. Het betekent dat de externe leverancier gevestigd in een verafgelegen buitenland.

Als een in Utrecht gevestigd softwarebedrijf besluit samen te werken met een webdesign bureau in Amsterdam om een nieuwe website te laten bouwen, is dit een voorbeeld van outsourcing. Als hetzelfde softwarebedrijf samenwerkt met een Indiase onderneming heet het offshoring.

Er zijn vele voordelen waarom bedrijven willen outsourcen. Lagere kosten worden vaak aangehaald als de grootste motiverende factor, maar dat is niet de enige reden. Gebrek aan lokaal gekwalificeerd personeel, toegang tot een wereldwijde talentpool, de mogelijkheid om snel op te schalen, kortere levertijd en het feit dat er veel minder tijd en geld besteed hoeft te worden aan recruitment zijn belangrijke pull-factoren voor grote en kleine bedrijven om te starten met outsourcing.  

Wat is Nearshore Outsourcing?

Nearshoring of nearshore outsourcing is redelijk vergelijkbaar met offshoring, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. Beiden betekenen outsourcing naar een ander land, maar in het geval van nearshoring is je partnerveel dichter bij uw eigen land. Meestal is dit in dezelfde tijdzone of 1 á 2 uur later.

Om het voorbeeld te vervolgen: we spreken van nearshoring als het Utrechtse softwarebedrijf samenwerkt met een Poolse software ontwikkelaar.

Zowel nearshore en offshore services hebben hun sterke en zwakke punten. Laten we eens naar beide modellen kijken om er erachter te komen wat het best werkt voor uw bedrijf.

De voordelen en nadelen van Offshoring

Offshore it outsourcing werkt het beste voor:

  • Bedrijven die 24 uur technische support of klantenservice nodig hebben.
  • Grote online platforms die constant updates of onderhoud moeten doorvoeren en die geen downtime kunnen toestaan.

De voordelen van Offshore IT Outsourcing

  • Lagere kosten vanwege lagere productiekosten, lagere salariskosten en lage kosten van levensonderhoud van het personeel.
  • Werkzaamheden kunnen 24 uur per dag worden uitgevoerd ten gevolge van het tijdsverschil tussen de in-house en offshore teams.
  • Toegang tot een wereldwijde arbeidsmarkt maakt het vinden van professionals met de gewenste vaardigheden een stuk gemakkelijker dan als u ze alleen in Nederland probeert te vinden.

De nadelen van Offshore IT Outsourcing

  • Tijdverschil is een tweesnijdend zwaard. Communicatie kan erg lastig zijn als uw offshore-team werkt terwijl u slaapt.
  • Andere werkcultuur als gevolg van verschillende normen en opvattingen over het werk. Dit kan botsen met uw gevestigde zakelijke processen en er zullen dan ook zeker aanpassingen aan beide kanten nodig zijn.
  • Taalbarrières kunnen misverstanden veroorzaken, tenzij u en de leverancier dezelfde taal spreken.
  • Lange afstanden tussen u en de offshore leverancier kunnen zakenreizen duur en omslachtig maken, vooral als u van plan bent het kantoor van uw partner regelmatig te bezoeken.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

De voordelen en nadelen van Nearshoring

De voordelen van Nearshore software ontwikkeling

  • Het hebben van weinig of geen tijdsverschil betekent dat u of uw nearshore partner niet buiten kantooruren beschikbaar hoeven te zijn, om vergaderingen te houden of in contact te blijven.
  • Kortere afstanden tussen u en uw leverancier, te maken zakenreizen zijn eenvoudig, toegankelijk en meer betaalbaar.
  • Doordat u een soortgelijke culturele achtergrond heeft als uw leverancier kunt u uw eigen werkgewoonten en werkprocessen behouden.
  • Door de lagere salarissen in nearshore landen kunt u voordeliger personeel vinden dan in eigen land.

De nadelen van Nearshore software ontwikkeling

  • Minder opties omdat u beperkt bent tot leveranciers in landen in Europa.
  • Iets duurder dan offshoring, vergeleken met China, India of Vietnam.

Zowel offshoring en nearshoring delen een paar andere risico's:

  • Gebrek aan management control en toezicht op de processen van de leverancier, die u veel tijd (en geld) kunnen kosten als technologie de kern van uw bedrijf is.
  • Beveiligingslekken. Als er bedrijfsspecifieke informatie, zoals algoritmes, databases of andere bedrijfsgeheimen naar de leverancier worden verzonden, bestaat er altijd een risico, hoe klein ook, dat uw gegevens zullen worden gelekt.
  • Het leveren van een slecht product, wat vaak het gevolg is van het feit dat de offshore / nearshore partner meerdere projecten tegelijkertijd uitvoert met dezelfde ontwikkelaars die hun beschikbare tijd dan op moeten splitsen.
  • Kostenoverschrijdingen, omdat elke wijziging in het eindproduct vaak extra kosten met zich meebrengt. 

Wat is een Remote Ontwikkelingsteam?

Het "Remote Ontwikkelingsteam" model is anders dan andere outsourcing diensten. Hier werkt u namelijk met één ontwikkelaar of een team van fulltime ontwikkelaars in dienst van een partnerbedrijf. Dit team werkt uitsluitend aan úw project vanuit een offshore / nearshore locatie. U beheert uw ontwikkelaars zelf en communiceert rechtstreeks met hen, terwijl de leverancier ondersteuning biedt, zoals het afhandelen van de salarisadministratie en belastingen.

Als u de risico's van offshoring en nearshoring wat te groot vindt, moet u zeker eens overwegen om te werken met remote teams. 

Welke bedrijven hebben baat bij Remote Ontwikkelingsteams?

  • Op zoek zijn naar een duurzame en flexibele manier om hun ontwikkelcapaciteit te vergroten.
  • Ervaren ontwikkelaars willen aannemen, maar moeite hebben om ze lokaal te vinden.
  • Zelf het ontwikkelproces willen managen, zonder tussenpersonen, maar niet bereid zijn om hun eigen kantoor in het buitenland te openen.

De voordelen en nadelen van Remote Ontwikkelingsteams

De voordelen van een Remote Ontwikkelteam

  • Volledige betrokkenheid in het rekruteringsproces. De leverancier maakt een voorselectie van kandidaten op basis van uw wensen, die u vervolgens persoonlijk interviewt. Daaruit selecteert u de developers die het best bij uw ontwikkelteam-op-afstand passen.
  • Geen noodzaak om kantoorruimte te huren, apparatuur aan te schaffen of ondersteunend personeel in te huren. Dit wordt allemaal verzorgd door uw partner.
  • Volledige controle over het ontwikkelproces. U of uw techlead communiceert direct met uw team en beheert het proces zonder betrokkenheid van tussenpersonen.
  • Betere kwaliteit van het product. Uw externe team is 100% toegewijd aan uw project. Dit zult u terugzien in de hoogwaardige code, snelle responstijden en een meer proactieve deelname van uw ontwikkelaars.
  • Kostenbesparingen. De salarissen van softwareontwikkelaars in externe teams kunnen twee tot drie keer lager zijn dan die van IT-specialisten in Nederland. 

De nadelen van een Remote Ontwikkelteam

  • U hebt een in-house techlead nodig met voldoende ervaring en expertise om een ontwikkelteam-op-afstand effectief te managen.
  • Past niet bij korte termijn projecten die geen team van fulltime ontwikkelaars vereisen.

We hopen dat het verschil tussen outsourcing, offshoring, nearshoring en remote teams is nu een beetje duidelijker. Als u nog vragen hebt, kunt u het onderstaande contactformulier gebruiken.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
5/5
(1 reviews)