Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Trends Waarom zelfrijdende auto's het niet redden zonder C++ I De rol van C++ in de auto-industrie

Waarom zelfrijdende auto's het niet redden zonder C++ I De rol van C++ in de auto-industrie

Trends
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

C++ is de afgelopen vier decennia diep verweven geraakt met de auto-industrie. In het begin van de jaren 80 gebruikten developers C (de voorloper van C++) om elektronisch gestuurde ontstekings- en brandstofinjectiesystemen te maken. Tegenwoordig maakt elektronica 35% uit van de prijs van de auto.

In het afgelopen decennium is C++ zó snel geëvolueerd dat programmeurs al next-level functies en verdedigingsfuncties creëerden lang voordat naleving van ISO 26262 verplicht was.

Blijf lezen om erachter te komen waarom fabrikanten van zelfrijdende auto's hun software met C++ ontwikkelen, hoeveel C++ developers er zijn en hoeveel ze verdienen in Europa, de VS en elders.


Wordt C++ nog steeds toegepast in de auto-industrie? Ja! Lees hier meer

1. De belangrijkste libraries en frameworks voor computervisie en beeldherkenning zijn geschreven in C++

Computervisie en beeldherkenning zijn de ogen van zelfrijdende auto's. En C++ bleek heel geschikt voor het managen van sensoren.

OpenCV is een belangrijke computer vision-library geschreven in C++. Met OpenCV kun je afbeeldingen transformeren, vergroten en verkleinen en de kleuren wijzigen, contour finding, gaussian blur en edge detection uitvoeren, en afbeeldingen lezen in een matrix van pixels. En Tensorflow, een framework voor C++, is nog steeds het populairste framework voor deep learning.

Zonder deze technologieën zouden Tesla's bijvoorbeeld blind zijn. Maar de echte magie is de snelheid waarmee C++ gegevens verwerkt.

c-automotive

C++ gebruikt voor computervisie in zelfrijdende auto's. Bron: OpenCV

2. C++ is de moedertaal van embedded systems

Motorregeleenheden (Engine Control Units, ECU's) in het embedded system kunnen het beste worden bestuurd en geprogrammeerd in C++ omdat de code gestructureerde code op hoog niveau kan uitvoeren op mechanismen op laag niveau.

Slimme auto's hebben ten minste 100 ECU's die veel functies vervullen, van basisfuncties zoals ontsteking van de motor en stuurbekrachtiging tot comfort, toegang en veiligheid.

Een groot aantal ECU's bestuurt de transmissie, infotainment, motormanagement, passieve en actieve veiligheidssystemen (ABS en ADAS), navigatie, beveiliging en klimaat.

c-embedded-automotive

C++ is de beste taal voor embedded in automotive. Bron: Kpit

De kostbare hardware en software die in de auto is ingebouwd creëert een veilige en comfortabele omgeving voor de passagiers maar maken ook zo'n 35% van de prijs van de auto uit.

3. C++ voldoet aan veiligheidseisen auto-industrie en ISO 26262

C++ voldoet aan alle vereisten op het gebied van prestaties, veiligheid en rijgedrag in ISO 26262, de internationale veiligheidsstandaard voor auto's en autofabrikanten. Volgens de nieuwste eisen van ISO 26262 moeten autofabrikanten:

 • Software schaalbaar en eenvoudig te updaten maken en integreerbaar met meerdere leveranciers
 • Betrouwbare libraries, componenten, tooling, en ASIL-componenten hebben
 • Geoptimaliseerde en goed presterende software creëren

C++ ondersteunt veel verschillende libraries en is compatibel met platformonafhankelijke compilers die de meeste CPU-klassen dekken.

C++ voldoet aan alle ISO 26262-vereisten en is om die reden de beste keuze voor software development in de auto-industrie.

4. C++ is een populaire vaardigheid voor programmeurs van autonome voertuigen

C++ is snel, krachtig en geschikt voor embedded development. Leiders zoals Tesla, Apple, Ford en General Motors hebben gezorgd voor een grote vraag naar C++ developers.

Volgens onderzoek van Indeed zijn Aptiv en Nvidia de belangrijkste werkgevers voor C++ developers in Detroit en Silicon Valley.

Qua vaardigheden zijn autobedrijven het meest geïnteresseerd in programmeurs die kunnen programmeren in C++ of C. En daarna in Python-developers met ervaring in beeldverwerking, kunstmatige intelligentie en machine learning.

5. C++ maakt zelfrijdende auto's mogelijk

Het is moeilijk om het belang van C++ in de auto-industrie te overschatten omdat het niet alleen voor comfort nodig is, maar auto's ook in staat stelt om onafhankelijk beslissingen te nemen.

De ooit zo eenvoudige ECU's zijn nu verweven in complexe systemen die zelf beslissen wanneer ze stoppen, starten of afkoelen en vele andere micro-beslissingen moeten nemen die niet lang geleden nog de verantwoordelijkheid van de bestuurder waren.

De beste vaardigheden voor programmeurs (Indeed):

 • Programmeren in C of C++
 • Programmeren in Python
 • Beeldverwerking
 • Kunstmatige intelligentie
 • Machine learning

Het aantal C++ developers wereldwijd

De auto-industrie heeft developers een nieuwe reden gegeven om C++ te leren, een 40 jaar oude programmeertaal.

Volgens de TIOBE-index staat C++ op de vierde plaats van de populairste talen wereldwijd.

In 2018 waren er ongeveer 4,4 miljoen C++ developers en eind 2021 was dat 5,4 miljoen.

De wereldwijde auto-industrie is nu 2,7 miljard dollar waard, met China, de VS en India als de grootste markten. Alleen al in de VS heeft de auto-industrie ongeveer 1,7 miljoen specialisten in dienst.

Zoals we weten, vinden productie en software development niet altijd op dezelfde locatie plaats. Waar vinden fabrikanten van zelfrijdende en autonome auto's dan C++ developers?

In tegenstelling tot JavaScript en Python heeft C++ een vlakke leercurve. Desalniettemin is de taal goed vertegenwoordigd onder developers in Oost-Europese landen zoals Oekraïne, Wit-Rusland en Polen.

Oekraïne heeft wereldwijd het grootste aantal C++ en Unity3D developers. Geen zin in C++? Oekraïne is ook een perfecte plek om Python-developers in te huren voor de ontwikkeling van auto's.

Het salaris van C++ developers wereldwijd

De hoogste salarissen van C++ developers in de auto-industrie worden betaald in Australië ($118.705), de VS ($117.874) en Denemarken ($81.516). De laagste in Oekraïne ($30.400) en Zweden ($55.703).

Gemiddeld salaris van C++-programmeurs wereldwijd
Landen Salaris C++ programmeur
Oekraïne $30.400 dou.ua
Zweden $55.703 Average Salary Survey
Duitsland $58.897 SalaryExplorer
Nederland $73.644 SalaryExplorer
Het VK $76.203 Indeed
Denemarken $81.516 SalaryExplorer
Australië $118.705 Indeed

Californië is de best betalende staat in de VS. Het gemiddelde jaarsalaris is daar $125.468 in Santa Clara, $125.430 in San Francisco en $120.428 in Fremont. 

Average C++ Programmer Salary in the US by City
City Salaris programmeur C++
Santa Clara $125.468
San Francisco $125.430
Fremont $120.428
San Jose $117.874
Alexandria $117.004
Oakland $116.597

Het land met het grootste aantal C++ developers wereldwijd, Oekraïne, biedt gemiddelde salarissen die variëren van $1.000 per maand voor een junior C++ programmeur tot $1.500 tot $2.200 voor mid-level programmeur en $3.500 tot $4.000 voor senior programmeurs.

C++ developer salary automotive

Salaris voor C++ programmeur in Oekraïne. Bron: dou.ua

Waarom C++ developers inhuren in Oost-Europa?

Het tekort aan talent is naast tekorten aan onderdelen een van de belangrijkste factoren die de opmars van de auto-industrie vertragen. Er is veel vraag naar C++ developers en, zoals we hebben kunnen zien aan de salarissen hierboven, ontvangen ze heel verschillende salarissen voor min of meer dezelfde vaardigheden.

Zowel grote gevestigde autobedrijven als startups zijn populair bij C++ developers in Oost-Europese landen zoals Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en Hongarije.

Cijfers over Oekraïne:

 • Oekraïne heeft het grootste aantal C++ developers wereldwijd.
 • Er werken ongeveer 250.000 software developers in Oekraïne, en 4,6% van hen gebruikt C++ als hun primaire programmeertaal.
 • De gemiddelde C++ salarissen in Oekraïne variëren tussen de $1.000 en $4.000 per maand, wat aanzienlijk lager is dan in de rest van de wereld.
 • C++ staat op de 7e plaats van de populairste programmeertalen in Oekraïne.
 • Ongeveer 62% van de C++ developers zou C++ willen gaan gebruiken in hun volgende project.
 • De gemiddelde C++ programmeur in Oekraïne heeft 6 jaar ervaring in software development.
 • C++ is de eerste programmeertaal van 19,7% van de beginners in Oekraïne.

Talloze Oekraïense C++ developers werken in outsourcingbedrijven aan software development in automotive voor grote Amerikaanse en Europese bedrijven.

Grid Dynamics is een dienstverlener in digitale technologie die groei versnelt en het concurrentievoordeel van je onderneming versterkt. Grid Dynamics heeft meer dan 15 jaar ervaring in digitale transformatie en innovatie, met name in open source en cloud native.

Onze klanten hebben de mogelijkheid om het engagementmodel te kiezen dat het beste aansluit op hun situatie, zoals Team Extension, Dedicated Teams, Pod Teams en Remote Development Centers. Grid Dynamics heeft kantoren in heel Oost-Europa, Centraal-Europa en Latijns-Amerika, en beschikt over de middelen om te voorzien in de behoeften van bedrijven van elke omvang, ongeacht waar ze zich bevinden.

Dus als je op zoek bent naar een C++ programmeur kun je je verwachtingen en vereisten met ons delen en onze recruiters en vertegenwoordigers nemen contact met je op. Met Grid Dynamics kun je één programmeur inhuren en geleidelijk groeien naar een multifunctioneel dedicated development team met programmeurs, BA's, QA's, UI/UX-ontwerpers en andere specialisten.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
0/5
(0 reviews)