De Corona-pandemie heeft geleid tot een massale opkomst van werken op afstand. Volgens Gartner werkte 32% van de professionals in kennisintensieve banen wereldwijd eind 2021 op afstand. Dat was 17% in 2019.
In Europa is de situatie niet anders. Volgens een recent onderzoek van Whitelane Research over het uitbesteden van ICT in Nederland zal 80% van de Nederlandse bedrijven de komende jaren blijven uitbesteden en is 48% van plan om meer uit te besteden dan nu het geval is - een van de hoogste percentages in Europa.
Dankzij een toenemend aantal succesvolle voorbeelden van outsourcing van IT (Pricena, Widget Brain, Slack, Skype, Studytube, WhatsApp, TransferWise) zien steeds meer ondernemers de voordelen van remote werken en outsourcing voor hun bedrijf ook in.
Voor 65% van de succesvolle bedrijven is uitbesteden onderdeel van het bedrijfsmodel.
In maart 2020 werkten 16 miljoen Amerikaanse werknemers op afstand. Volgens Gartner was bijna 74% van de CFO's van plan om na de quarantaine ten minste 5% van de werknemers die voorheen on-site werkten permanent naar remote posities te verplaatsen.
Nederlandse bedrijven gaven in een enquête van Whitelane aan dat ze in 2021 technische werkzaamheden uitbesteed hadden om kosten te besparen (67%). Maar ook flexibiliteit en schaalbaarheid van teams was een belangrijke factor (19%). Het werd duidelijk dat werken op afstand en outsourcing haalbare opties zijn om je bedrijf te laten groeien tijdens een crisis.
Wat is outsourcing? Naast technische taken besteden veel bedrijven ook hun HR, boekhouding en salarisadministratie uit om hun bedrijf slank te houden.
Door het wereldwijde tekort aan technische krachten werd outsourcing nog aantrekkelijker voor bedrijven. Het lost problemen op variërend van het verlagen van kosten voor software development tot de moeilijkheid om bepaalde niche-specialisten te vinden.

De presentatie van de Deloitte Global Outsourcing Survey 2018
Voorbeelden van uitbesteden door bedrijven die zijn gebouwd op remote teams
Pricena, StudyTube, Slack, WhatsApp, WidgetBrain, Citigroup, Klout, TransferWise, TenderApp en Oktopost zijn wereldberoemde bedrijven die hun ICT uitbesteden. Om erachter te komen hoe bedrijven groeien en de concurrentie te slim af zijn door samen te werken met remote teams hebben we 10 voorbeelden van ICT-outsourcing uitgezocht:
- Pricena
- CuriosityStream
- StudyTube
- Slack
- WidgetBrain
- Citigroup
- Klout
- TransferWise
- Oktopost
-
Mobile developers helpen app van Pricena aan meer dan 50.000 downloads op Google Play
Sinds de lancering in 2013 biedt Pricena gebruikers nauwkeurige prijsinformatie voor elektronische huishoudelijke apparaten in winkels in de Verenigde Arabische Emiraten.
Vanaf juni 2015 werkte Pricena samen met Grid Dynamics om mobiele en full-stack developers in dienst te nemen voor hulp bij het bouwen van iOS- en Android-apps en bij het ontwikkelen van een webversie van Pricena.
Deze samenwerking bleek succesvol: in november 2015 werd Pricena Online Startup of the Year toen hun Android-app meer dan 50.000 downloads en 4,3 sterren op Google Play bereikte. Lees de volledige casestudy over Pricena en zijn outsourcingstrategie.
-
CuriosityStream boekt succes met externe senior developers
CuriosityStream is een onafhankelijk mediabedrijf en video-on-demand streamingdienst. Voordat CuriosityStream zelf begon met uitbesteden had het gezien dat andere bedrijven er hun voordeel uit haalden.
Dus besloten ze het ook te proberen. In 2019 huurde CuriosityStream een team van zes programmeurs in dat hen holp bij het ontwikkelen van een videofunctie om het aantal kijkuren te vergroten. Het uitbesteden van de software development hielp CuriosityStream de kosten te drukken.
Andre Silva, CTO van CuriosityStream: “Outsourcing is van grote waarde voor ons bedrijf geweest omdat het inhuren op afstand het gemakkelijker maakt om op te schalen. Mijn belangrijkste advies: probeer een manier te vinden om het offshore-team goed te integreren met je on-site team. Het is een uitdaging, maar het rendement op die investering is het zeker waard.” Lees de volledige casestudy over het uitbesteden van ICT bij CuriosityStream.
-
StudyTube neemt remote software developers in Oekraïne in dienst
Het online onderwijsplatform StudyTube vertrouwt op nearshore developers. De in Nederland gevestigde startup leunde aanvankelijk zwaar op parttime developers.
Het bedrijf realiseerde zich echter al snel dat die aanpak niet geschikt was om een solide product mee op te bouwen en te onderhouden. Om die reden besloot StudyTube het benodigde technische personeel nearshore te zoeken. Daarom huurde het bedrijf Oekraïense developers in.
StudyTube heeft drie investeringsrondes binnengehaald van in totaal €1.500.000 en blijft groeien. Lees de volledige casestudy over het uitbesteden van ICT bij StudyTube.
-
Nearshore outsourcing helpt Slack om $7,1 miljard aan omzet te bereiken
Slack is een bekende tool die zijn succes te danken heeft aan outsourcing. Het bedrijf huurde het Canadese ontwerpteam MetaLab in om te helpen hun bètaversie tot een succesvol product te ontwikkelen.
Door het ontwerp van websites, logo's en mobiele applicaties uit te besteden haalde het bedrijf in juli 2017 een investering van $250 miljoen op voor een totale waardering van $5 miljard. In augustus 2018 bleek dat Slack $7,1 miljard waard was.
Het verhaal van Slack is een van de beste voorbeelden van uitbesteden van ICT. Door op MetaLab te vertrouwen kreeg het Slack-team waardevolle feedback, wat hen hielp een tool te maken die binnen twee weken na lancering al 15.000 gebruikers had.
In mei 2018 bereikte het aantal gebruikers 8 miljoen met grote bedrijven waaronder IBM, BBC en Oracle, die Slack gebruikten in hun dagelijkse activiteiten
.
-
WidgetBrain deelt zijn ervaring over het werken met remote developers
Widget Brain is een in Nederland gevestigde startup die helpt bij het automatiseren van de je personeels- en onderhoudsplanning om tijd te besparen, de tevredenheid onder personeel te vergroten en de compliance te verbeteren.
3 jaar geleden probeerde WidgetBrain outsourcing en het bedrijf huurde 5 developers in Dnipro (Oekraïne) in.
Mede dankzij deze samenwerking is WidgetBrain door Techleap.nl erkend als een van de beste startups van Nederland.
Lees de casestudy over outsourcing bij WidgetBrain:
-
Oktopost, de beste software voor sociale media en contentmarketing, neemt nearshore developers in dienst
Oktopost, een platform voor het beheer van sociale media, begon in 2013. Het was actief in 3 landen en had 22 werknemers: 14 in Israël, 3 in Oekraïne en 5 in de VS.
In 2018 huurde Oktopost software developers in via Grid Dynamics die het bedrijf hielpen hun roadmap uit te stippelen en flexibeler te worden, iets wat ze niet hadden kunnen doen zonder externe krachten.
Het belangrijkste voordeel van een remote development hub is de grote beschikbare talentenpool.
Liad Guez, mede-oprichter en VP van Oktopost: "Ik kan met zekerheid zeker dat offshore development ons heeft geholpen onze weg te vinden en dingen te ontwikkelen waar we anders niet aan toe waren gekomen." Lees de casestudy over outsourcing bij Oktopost.
-
WhatsApp neemt offshore software developers in Rusland in dienst
Met nauwelijks startkapitaal (een seed-ronde van $250.000) moest WhatsApp de bedrijfskosten laag proberen te houden.
Om hun product te kunnen bouwen en lanceren wendde het bedrijf zich tot Europa om extra technisch talent aan te trekken.
WhatsApp huurde offshore developers uit Rusland in "omdat het uitstekende ingenieurs zijn", aldus de mede-oprichter van het bedrijf, Jan Koum.
De meeste interne medewerkers waren gericht op klantenondersteuning en operations, terwijl de software development offshore plaatsvond. Hoewel WhatsApp aanvankelijk het grootste deel van zijn technische mensen offshore had gecontracteerd, verhuisde later een deel daarvan naar de VS.
-
Citigroup schrapt 11.000 IT-posities en huurt ze offshore in
Citi besteedt zijn technische activiteiten sinds 1992 uit. Het bedrijf heeft meerdere offshore-locaties in India, de Filippijnen en Polen.
In 2012 schrapte Citigroup naar verluidt 11.000 banen op het hoofdkantoor, waarvan minstens een kwart ICT-gerelateerd. De meeste ICT-activiteiten worden nu offshore uitgevoerd.
Naast hun zogenaamde 'centers of excellence' (offshore development centra) heeft Citigroup doorlopende relaties met een aantal outsourcingbedrijven, waaronder TATA Consultancy en Wipro.
Andere bankreuzen die technische vaardigheden naar het buitenland hebben verplaatst zijn Bank of America, Barclays, Goldman Sachs en J.P. Morgan.
-
Oprichter van Klout verhuist naar Singapore om offshore development team in te huren
Klout is een startup die enorm heeft geprofiteerd van offshore development. Om zijn idee tot leven te brengen ging Joe Fernandez, de oprichter van de startup, naar Singapore en huurde daar een op maat gemaakt development team in.
Hij bleef daar 4 maanden en werkte nauw samen met zijn developers om een bètaversie van het product te bouwen.
De eerste versie van het product werd gefinancierd door de oprichter zelf, zijn vrienden en familie (de financiering bedroeg $200.000). Toch had het bedrijf in iets minder dan vier jaar $40 miljoen aan financiering aangetrokken en werd het in 2014 voor $200 miljoen verkocht aan Lithium Technologies.
-
TransferWise vertrouwt op een Oekraïens Dispersed Development Team
TransferWise, een bekend gezicht in geldtransfers, doet naar eigen zeggen "niet aan offshoring of outsourcing en maakt geen gebruik van consultants". Het bedrijf geeft wel toe een aantal onafhankelijke werknemers te hebben, die onderdeel vormen van het technische kernteam.
Het 'dispersed development team' van het bedrijf is 'verspreid' over Estland en Oekraïne. Het bedrijf was met name actief met Oekraïense developers uit de regio Lviv in westelijk Oekraïne.
Ondertussen verhuisden developers die in de begindagen met het bedrijf werkten om zich bij het kernteam van TransferWise in Estland te voegen.
Marek Unt, hoofd PR bij TransferWise heeft het belang van de Oekraïense technici vaak onderstreept vanwege hun "snelle technische vaardigheden en technische opleiding".
11. Het succesverhaal van de Nederlandse startup Vive met een remote team van Oekraïense developers
Vive is een app voor professionals en freelancers die financieel gezond willen worden, met een investeringsstrategie op maat.
De mensen achter de in Nederland gevestigde startup gaven aan dat het moeilijk is om genoeg ervaren software developers te vinden, ook omdat veel net afgestudeerden in Nederland door grote bedrijven worden gelokt met salarissen die startups niet kunnen betalen.
Hun zoektocht naar technisch talent nam een nieuwe wending toen ze begonnen te werken met een extern team van Oekraïense developers.
Rogier Roukens, CTO van Vive, is niet alleen onder de indruk van het opleidingsniveau, de ervaring en het niveau van het Engels van de Oekraïense developers, maar ook van hun belangstelling voor het project: "We hebben dezelfde doelen, wat een teamgevoel creëert en ik denk dat onze Oekraïense developers daar een belangrijk onderdeel van zijn”.
Bekijk het volledige Vive-verhaal.
Grid Dynamics helpt je positieve ervaringen opdoen met het uitbesteden van ICT
Ben je zelf verantwoordelijk is voor je software development project en werk je rechtstreeks samen met een toegewijd team van getalenteerde software developers.
Ons proces is eenvoudig:
- Je beschrijft de vereisten van je project en je behoefte aan personeel - het is aan jou of je begint met het inhuren van één developer of een team van developers.
- Je voert gesprekken, huurt mensen in en beheert je developer(s) met behulp van de tools en methoden die je gewend bent.
- Je team gaat aan de slag terwijl ons retentieprogramma het verloop beperkt en je teamleden tevreden houdt.
- Focus op het project terwijl wij belastingen, salarisadministratie, kantoor en HR verzorgen.
Als je klaar bent om de mogelijkheden te verkennen, neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier of blader eens door onze lijst met beschikbare developers.