Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Trends ICT outsourcing trends in 2021 [+cijfers over outsourcing in de ICT]

ICT outsourcing trends in 2021 [+cijfers over outsourcing in de ICT]

Trends
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

Wil je weten welke trends op het gebied van outsourcing in de ICT de wereldmarkt in 2021 zullen domineren?

Zet je tanden in ons onderzoek naar de wereldwijde ICT outsourcing trends in 2021.

We hebben de belangrijkste cijfers over outsourcing in de ICT verzameld: het wereldwijde tekort aan technisch personeel, de groei van het volume aan outsourcing in de ICT, 5G en AI en andere belangrijkste ICT outsourcing trends voor het komende jaar.


Cijfers over outsourcing van software development in 2021

De waarde van servicebedrijven die ICT outsourcen bedroeg aan het einde van 2021 meer dan $413,7 miljard, volgens Statista.

En volgens Global Industry Analytics zal de waarde van de outsourcingmarkt in 2020-2024 naar verwachting met ongeveer 5% per jaar groeien.

Het tekort aan technisch personeel is een belangrijke langdurige trend die outsourcing in ICT de afgelopen 10, 15 jaar heeft doen exploderen. Als gevolg hiervan gaan technische bedrijven steeds voortvarender te werk met met het inhuren van developers en het inkopen van managed services.

Statistieken over tekort aan technisch personeel in outsourcing in ICT in 2021

De kloof tussen de 1,4 miljoen openstaande technische vacatures en 400.000 afgestudeerden in 2020 heeft geresulteerd in een niet-gerealiseerde output van $162 miljard in 2021 (US Labor Statistics, 2021).

Het wereldwijde tekort aan technisch personeel bedroeg in 2020 40 miljoen banen. Tegen 2030 zal dat tekort naar verwachting 85,2 miljoen banen zijn. Gedurende deze 10 jaar zal het tekort aan vaardigheden leiden tot een omzetverlies van $8,4 biljoen voor bedrijven over de hele wereld.

 • Uit onderzoek van McKinsey blijkt verder dat 87% van de organisaties nu al een tekort aan talent ondervindt. 
 • Alleen al Zweden zal tegen 2022 een tekort van 70.000 developers en digitaal gerelateerde specialisten hebben.
 • Israël, een van de drie grootste startup-landen ter wereld, heeft te maken met een tekort van 15% aan software developers.

Trends in outsourcing van technologie die we in 2021 mogen verwachten

AI, IoT, robotisering en automatisering

Statista voorspelt dat in 2021 wereldwijd meer dan 2,14 miljard mensen online diensten en goederen kopen.

Vergeleken met 2019, toen ongeveer 14,1% van alle detailhandelsverkopen online plaatsvond, verwachten we dat in 2021 22% van alle aankopen in de detailhandel online wordt gedaan.

Nasdaq gaat nog verder en voorspelt dat tegen 2024 ongeveer 95% van alle aankopen in de detailhandel online zal worden gedaan.

De cijfers bevestigen dat de technische transformatie van online bedrijven erop gericht zal zijn om online winkelen gemakkelijker te maken.

Ook zullen bedrijven met een online aanwezigheid zwaar investeren in het bouwen van eersteklas online winkelplatforms.

Social groeit ook bij online bedrijven, en online winkelen wordt geïntegreerd met sociale media.

Het moet snel gebeuren: 

 • Amazon nam in 2020 al 38,7% van de e-commerce in de Verenigde Staten voor zijn rekening.
 • Ongeveer 40% van de bedrijven is van plan om in 2021 virtuele assistenten te gaan gebruiken.
 • Verwacht wordt dat meer dan 47% van de bedrijven chatbots implementeert voor betere klantenservice.

Groei van clouddiensten

Cloudcomputing heeft momenteel wereldwijd al een recordhoogte van $180 miljard bereikt en verwacht wordt dat SaaS alleen al $113,1 miljard waard zal zijn in 2021.

PaaS, SaaS en IaaS groeien jaarlijks met 24%. Over twee jaar zal de wereldwijde markt voor cloudcomputing $623,3 miljard waard zijn.

Cloudmigratie is een veeleisend en kostbaar proces, en toch zijn steeds meer bedrijven van plan om over te stappen naar gegevensopslag in de cloud.

Cloudcomputing biedt betere gegevensbescherming, snellere gegevensverwerking en de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te moderniseren door bestaande zakelijke toepassingen te implementeren.

De wereldwijde markt voor kwantumcomputing zal tegen 2027 $8 miljard vertegenwoordigen. Dit verklaart waarom we zien dat bedrijven zoals Alibaba en Samsung kwantum-strategieën ontwikkelen.

5G zal algemeen goed worden in 2021

Tegen het einde van 2020, een jaar na de lancering, wordt de marktwaarde voor 5G-diensten geschat op $41,48 miljard.

Het succes en de brede acceptatie van 5G leiden tot de voorspelling dat 5G tussen 2021 en 2027 jaarlijks met gemiddeld 43,9% zal groeien.

Wat maakt 5G tot een van de grootste industrieën ter wereld?

De twee belangrijkste verkoopargumenten van 5G zijn het aantal verbonden apparaten en de snelheid van gegevensuitwisseling. Tegen 2027 zal 5G $47,4 miljard aan inkomsten per jaar genereren..

5G Top IT Outsourcing Trend in 2021

5G - Toptrend voor ICT outsourcing in 2021

Volgens Statista zal het aantal 5G-verbindingen in 2021-2025 op grote schaal worden toegepast in China en Noord-Amerika.

Informatietechnologie, telecom en productie maken de top drie van industrieën uit die 5G gebruiken voor zijn snelheid.

Dankzij 5G kunnen bedrijven robuuste Internet of Things-systemen ontwikkelen die productie- en transportsystemen met elkaar verbinden, met als resultaat dat hun bedrijfsprocessen efficiënter en effectiever worden.

Cijfers over kunstmatige intelligentie in 2021: Deep learning, AI-chatbots en automatisering

Over tien jaar zal de AI-markt wereldwijd naar verwachting $1.500 miljard waard zijn, en in 2021 zal alleen al de Amerikaanse AI-markt $22,59 miljard aan inkomsten genereren, aldus Statista.

IBM, Samsung en Microsoft zijn de grootste investeerders in AI-startups. De bedrijven streven naar een onberispelijke klantenservice en zijn geneigd om over te stappen op AI-chatbots en automatisering om de kosten te drukken.

Binnen klantenservice wordt AI momenteel toegepast in bots en virtuele assistenten.

 • Meer dan 23% van klantenservice-organisaties gebruikt momenteel AI-chatbots.
 • Analisten voorspellen dat AI-chatbots in 2022 90% van de klantinteracties zullen faciliteren.
 • Ongeveer 60% van de millennials zegt tevreden te zijn met een aankoopproces waarbij zij worden geholpen door chatbots.

Cyber Security

Marktresearcher Zion verwacht dat de markt voor cyber security in 2021 $181 miljard waard zal zijn. Tegen 2022 zal de markt voor verzekeringen tegen cyberdreigingen naar verwachting $20 miljard bedragen.

Techbedrijven zijn op dit moment praktisch gedwongen om op afstand te werken door de corona-pandemie, en zonder de juiste expertise op het gebied van cyber security worden ze gemakkelijk doelwitten voor cyberaanvallen.

Volgens het 2020 HLB Cyber Security Report, had 65% van de Britse technologiebedrijven tijdens de lockdown-periode te maken met een of meer hackpogingen.

Specialisten schatten dat de waarde van persoonlijke gegevens die van gebruikers van sociale media worden gestolen $630 miljoen per jaar bedraagt.

Een positieve noot: uit het rapport van HLB blijkt dat 55% van de ondervraagde bedrijven van plan is in 2021 meer uit te geven aan cyber security.

Belangrijke cyber security-cijfers uit het HLB Cyber ​​Security-rapport:

 • 55% van de respondenten zei van plan te zijn om kosten te besparen op cyber security als gevolg van COVID-19.
 • 51% is van plan om in 2021 een fulltime cyber security-team in dienst te nemen.
 • 42% is tevreden met de kwaliteit van de cyber security-diensten die ze afnemen en ontvangt een goed rendement op de uitgaven.
 • Meer dan 25% is van plan om het budget voor cyber security te verlagen. 
 • Slechts 13% laat het cyber security-budget ongewijzigd.

Hoewel cybercrime in het bedrijfsleven veel schade aanricht, zijn cyberaanvallen meestal gericht op overheden. Daarom zijn overheden de belangrijkste investeerders in cyber security.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

Cijfers over remote werken - ICT outsourcing trends 2021

Het World Economic Forum claimt dat het aantal thuiswerkers in 2021 zal verdubbelen.

Net als veel andere sectoren met een hoog inkomen is ICT tijdens de pandemie verschoven naar werken op afstand.

Maar ook vóór de pandemie werkten de meeste technologiebedrijven al op afstand met populaire outsourcingbestemmingen zoals Oekraïne.

Uit een rapport van Avasant blijkt dat middelgrote technologiebedrijven de grootste bijdrage hebben geleverd aan de groei van de outsourcingsector in 2020.

De gemiddelde ratio voor outsourcing bij middelgrote bedrijven nam toe van 9,1% naar 11,8%.

Dus terwijl sommige technologiebedrijven hun ICT-budgetten tijdens van de pandemie verhoogden, bleef de rest samenwerken met hun al bestaande nearshore- en offshore-partners om hun kosten voor software development te verlagen.

Ondanks de lockdown steeg het totale ICT-budget van 12,7% in 2019 naar 13,6% in 2020.

Deze trend laat zien dat middelgrote technologiebedrijven hun footprint proberen te verkleinen om winstgevender te worden.

Volgens Avasant worden managed services gebruikt om de beheerlast te verminderen en zal de cloud helpen de fysieke infrastructuur te verkleinen.

Meest uitbestede ICT in 2021 

Desktop support, datacenter-activiteiten, helpdesks en netwerkbeheer zijn de vier minst vaak uitbestede ICT-functies in 2021. Laten we eens wat dieper in het IT Outsourcing Statistics-rapport van Avasant duiken:

 • Applicatieontwikkeling is een van de meest uitbestede ICT-functies in 2021. Meer dan 60% van de techbedrijven besteedt ten minste een deel van hun applicatieontwikkeling uit.
 • Netwerkbeheer daalde in volume van outsourcing van 34% in 2019 naar 27% in 2021.
 • Ongeveer 55% van de respondenten liet weten dat ze de budgetten voor het uitbesteden van cyber security zullen verhogen.

Voorspellingen voor 2021

Bedrijven zullen in 2021 zeker banen blijven uitbesteden om kosten te besparen, zich meer te kunnen concentreren op hun kerncompetenties en om specialisten in te huren.

Risicospreiding en meer betrokkenheid zijn aspecten van outsourcing die we in 2021 meer zullen zien.

In 2021 zullen we een sterke groei zien van ICT outsourcing naar Oost-Europa.

De sector zal uitbreiden met procesautomatisering (robots) en klantenservice met ondersteuning van AI.

AI en AR/VR zullen de opkomst van fintech, telecommunicatie en de gezondheidszorg verder stimuleren.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
4/5
(3 reviews)