Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Trends Waarom 86% van de Nederlandse software bedrijven in 2020 meer gaat outsourcen?

Waarom 86% van de Nederlandse software bedrijven in 2020 meer gaat outsourcen?

Trends
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

Volgens Mainsoftware50 blijft de software-industrie een drijvende kracht voor een groeiend aantal bedrijven dat in Nederland wordt opgericht. Software ontwikkelaars en ICT-specialisten blijven ondanks de crisis zeer gevraagd.

Vanwege thuisblijvende en -werkende mensen is de vraag naar digitale diensten de afgelopen maanden hard toegenomen. Vooral online onderwijs-platformen (een toename van 68,7%), videoconferencing (toename 65%), virtuele desktops (+63%) en elektronisch ondertekenen (55,7%) worden duidelijk meer gebruikt.

Die vraag brengt natuurlijk meer software ontwikkeling werk met zich mee voor bedrijven in deze toepassingen.


Het artikel gaat over volgende onderwerpen:

 1. Welke industrieën zijn het populairst in Nederlandse Software Ontwikkeling?
 2. Talententekort: 4 op de 10 ondernemers geven aan dat ze problemen hebben met het vinden van juiste talent.
 3. Waarom zullen Nederlandse software ontwikkeling bedrijven meer outsourcen in 2020?
 4. 5 redenen om een development team met Grid Dynamics op te zetten.

De Nederlandse technologiesector wordt beschouwd als een van de sterkste in Europa. Volgens Holland Trade en Invest heeft Nederland een wereldwijd sterk concurrerend aanbod aan programmeurs en ICT-consulting in business development, mobiliteit, gezondheidszorg en veiligheid.

Zestig procent van de software ontwikkeling bedrijven die in de Forbes 2000-lijst staan hebben vestigingen in Nederland, zoals Cisco, Oracle, Google, Microsoft, IBM, Intel, Verizon en Huawei. Alleen al in Amsterdam zijn er meer dan 800 startups en 170 verschillende software ontwikkeling bedrijven.

Welke industrieën zijn het populairst onder Nederlandse software ontwikkeling bedrijven?

Er spelen zich in Nederland een aantal indrukwekkende trends af. Zo wordt ons land al geruime tijd gekenmerkt door een sterke ontwikkeling van cloud computing en digitalisering van de economie. De software ontwikkeling sector groeit in hoog tempo. Nederlandse software ontwikkeling bedrijven zijn gespecialiseerd in het produceren van applicatiesoftware (67%) en systeemsoftware (33%). 

sector software ontwikkeling bedrijven nederland

De Software Ontwikkeling Sector in Nederland ( Systeemsoftware en Applicatiesoftware)

Daarnaast is er een sterke focus op hightech-industrieën, technologische en sociale innovaties. Er is veel vraag naar goed opgeleide specialisten in informatie- en communicatietechnologie, met een jaarlijkse groei van het aantal vacatures van 1,2%. De sector is een van de snelst groeiende van Nederland.

Er is veel vraag naar werknemers in alle typen ICT-functies. Als je je ICT-vaardigheden kunt combineren met goede sociale en communicatieve vaardigheden, dan ben je een perfecte match voor rollen waarin hardware en software applicaties worden vertaald naar toepassingen geschikt voor het grote publiek.

Elke combinatie van ICT met andere vaardigheden (in de gezondheidszorg, de veiligheidsbranche en het onderwijs) is momenteel gewild. Een goed voorbeeld is de versnelde invoering van technologieën die contactloos werken mogelijk maken in de gezondheidszorg. Tegenwoordig huren ziekenhuizen en consultancybedrijven ICT-professionals vaak extern in voor advies op maat over de implementatie en het gebruik van elektronische en digitale infrastructuur in hun gebouwen en die van hun cliënten.

Een andere snel groeiende sector die aantrekkelijk is voor software ontwikkeling bedrijven in Nederland is die voor beveiligingssoftware. Deze groei kan deels worden verklaard door de toenemende complexiteit van dit vakgebied en een toenemend aantal technologische bedreigingen. Sinds een aantal jaren moeten Nederlandse bedrijven gegevens rapporteren over datalekken en hacks die andere gebruikers kunnen treffen. Nederland speelt een leidende rol in de EU-richtlijn voor gegevensbescherming en ICT-beveiliging die onlangs is aangenomen.

De software ontwikkeling sector in Nederland is verdeeld in bedrijfsontwikkeling en lokale software ontwikkeling. Software ontwikkeling bedrijven verlenen in het algemeen diensten op het gebied van gegevensanalyse en het delen van informatie. Dit faciliteert de groei en het gebruik van software ontwikkeling in de overheid- en financiële sectoren. Ter vergelijking: lokale software ontwikkeling focust zich op business applicaties en gewone software productie.

Wat zijn momenteel de uitdagingen voor software ontwikkeling bedrijven in Nederland?

Het vinden van het juiste personeel en tekort aan technisch geschoold talent blijft de meest tijdrovende uitdaging als het om groei van je software ontwikkeling bedrijf gaat. In 2018 was 46% van alle vacatures voor software-ontwikkelaars in Nederland moeilijk te vervullen. In 2019 zo’n noemde 42% van de Nederlandse ondernemers een tekort aan talent als belemmering voor de uitbreiding en ontwikkeling van hun software ontwikkeling bedrijf. In 2020 zal dat aantal naar verwachting verder toenemen met 54.000.

Momenteel is de gemiddelde zoektocht naar een baan voor een ICT-afgestudeerde in Nederland slechts zes weken, een record. Er is overal een tekort aan mensen, als gevolg waarvan bedrijven in het buitenland outsourcen.

Vanwege het hoge tempo van software ontwikkeling industrie en tekorten aan arbeidskracht blijft een groeiend aantal middelgrote bedrijven hun ICT-werk outsourcen. Andere factoren dragen ook bij aan deze honger naar ICT outsourcing. Er is een sterke behoefte om meer aandacht te besteden aan kern bedrijfsprincipes, de dienstkwaliteit te verbeteren, kosten te verlagen en toegang te hebben tot middelen en innovatie.

Redenen waarom Nederlandse bedrijven outsourcen

In het algemeen zijn de respondenten tevreden met hun ICT-serviceprovider: 86% van alle 405 ICT-(out)sourcingrelaties wordt als bevredigend beoordeeld, 8% is enigszins onbevredigend, 4% is ontevreden en slechts 2% is zeer ontevreden. Maar die cijfers hebben betrekking op bedrijven die het gelukt is een goede ICT-serviceprovider te vinden, en dat geldt niet voor iedereen.

redenen-waarom-nederlandse-software-bedrijven-outsourcen

Nederlandse software outsourcing trends

Bedrijven als Vida XL, Widget Brain en Carerix zagen die krapte al in een vroeg stadium en kozen voor outsourcing van hun software ontwikkeling naar de Oekraïne met Grid Dynamics.

Lex de Groot, Software Development Manager bij Vida XL zegt daarover: "Nu we allemaal remote werken zien we helemaal dat onze Grid Dynamics medewerkers daadwerkelijk een gelijkwaardig deel van ons development team vormen."

Volgens de Dutch IT Sourcing Study 2020 is 79% van de Nederlandse bedrijven van plan de ICT-diensten de komende twee jaar in versneld tempo te gaan outsourcen. Kostenbesparingen zijn daarbij de belangrijkste drijfveer, maar ook schaalbaarheid is voor veel bedrijven een belangrijke overweging. 

Bedrijven die al in een vroeg stadium voor outsourcing in de Oekraïne kozen, hebben momenteel een streepje voor. Arco Westbroek, Head of Products bij Carerix ziet ook een lichtpuntje in de crisis: "Het voordeel voor ons is dat we al gewend waren om met externe teams bij Grid Dynamics te werken. Met die infrastructuur konden we gewoon doorwerken zonder onderbrekingen. Het enige verschil is nu dat we nu allemaal thuis werken."

Ook Reinier Meerwaldt, CTO bij Widget Brain ziet de voordelen van de samenwerking met Grid Dynamics: "In deze tijden van snelle verandering en omdenken verricht Grid Dynamics goed werk om de teamgeest binnen ons ontwikkelingsteam te behouden, van yogalessen tot het faciliteren van thuiswerken. De efficiëntie en het moreel van ons team blijven hoog."

software ontwikkeling bedrijven in nederland

Redenen waarom Nederlandse bedrijven outsourcen

Nearshore ontwikkelteams met Grid Dynamics

Daxx is een Nederlands software ontwikkeling bedrijf met bijna 20 jaar ervaring in de sector. Dankzij het Oekraïense tech talent helpt Grid Dynamics bedrijven met de ontwikkeling van toegewijde software ontwikkelteams. Bovendien helpt Grid Dynamics bedrijven bij het selecteren van de juiste technologie, het uitvoeren van code beoordelingen, het ontdekken van beveiligingsproblemen en het bieden van andere diensten met toegevoegde waarde.

Hoe een nearshore ontwikkelteam met Grid Dynamics op te zetten:

 1. Vertel ons naar wie je op zoek bent. Eerst verzamelen Grid Dynamics recruiters alle informatie en vereisten voor uw project om uw bedrijfsbehoeften te begrijpen en geschikte kandidaten te vinden die over de vereiste technologieën, achtergrond en ervaring beschikken.
 2. Rekruteringsfase. Zodra we duidelijk begrijpen welk type kandidaat u nodig hebt, onderzoeken we zorgvuldig onze database om ideale kandidaten voor u te kiezen.
 3. U interviewt de kandidaten. Vervolgens interviewt de klant zelf alle geschikte kandidaten. Het goede nieuws is dat u niet beperkt bent tot een bepaald aantal interviews - we zullen niet stoppen voordat we de beste kandidaat voor uw project hebben gevonden.
 4. Aan de slag gaan. Direct nadat de kandidaat het aanbod heeft ondertekend, kunt u aan de slag gaan. We regelen alle administratieve en juridische kwesties, papierwerk, werknemers behoud en bieden goed uitgeruste werkruimtes aan, terwijl u zich meer op uw bedrijf kunt concentreren.

 5 Belangrijkste voordelen van het Grid Dynamics Model:

1) Transparantie. Het uitgebreide teamverband  dat door Grid Dynamics wordt gebruikt, is duidelijk en eenvoudig.

 • U beheert uw ontwikkelteam direct, zonder storing van derden, met behulp van de middelen en methoden die u kent en goed vindt.
 • U interviewt de potentiële kandidaten zelf en kiest de beste kandidaat.
 • U kunt één programmeur of een volledig ontwikkelteam inhuren, afhankelijk van uw behoeften.

2) Geen kosten vooraf. U betaalt alleen voor de diensten die u echt gebruikt. Volgens het Grid Dynamics model hoeft u niet vooraf te betalen. U betaalt alleen een vast maandelijks bedrag nadat u de contract hebt ondertekend en begint te werken met de software ontwikkelaars die u hebt gekozen.

3) Geen kosten vereist om uw contract op te zeggen. Het is eenvoudig om uw software ontwikkelingsteam op te schalen of andersom. Dankzij ons model kunt u eenvoudig het contract opzeggen - meld ons gewoon 1 maand van tevoren.

4) Professionele kandidaten. Het Grid Dynamics team selecteert zorgvuldig de kandidaten voor u en houdt rekening met alle vereisten die u aan het team heeft gesteld. U zal uw tijd besparen door alleen de beste kandidaten te interviewen. Oekraïense ontwikkelaars staan bekend om hun ijverige werkethiek, sterke programmeervaardigheden en Engelse taalvaardigheid.

5) Diensten met toegevoegde waarde. Als u hulp nodig hebt bij het selecteren van het juiste verband of de juiste technologie voor uw bedrijf, beveiligingsproblemen of als u eenvoudig een diepgaande analyse van uw bedrijf wilt uitvoeren, twijfel maar niet om contact op te nemen met het Grid Dynamics team: wij bieden de volgende diensten aan:

 • Big data
 • Kwaliteitscontrole
 • Beveiliging
 • Ervaren ontwerp
 • Bedrijfsanalyse
 • Proces en technisch advies

Als Nederlandse rechtspersoon, vereenvoudigt Grid Dynamics het contractproces voor Nederlandse klanten. Bovendien is Grid Dynamics een lid van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Oekraïne en de IT Associatie van Oekraïne. Grid Dynamics heeft de "Orange Carpet Treatment" van de Nederlandse ambassade gekregen .In 2018 werd Grid Dynamics gecertificeerd door TÜV SÜD volgens ISO 9001.

Lees over Grid Dynamics voor meer informatie over het omgaan met tekort aan tech talent in Nederland en de verschillende voordelen van outsourcing uw IT-behoeften.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
0/5
(0 reviews)