Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Trends Polen vs. Oekraïne: Vergelijking software ontwikkeling industrie

Polen vs. Oekraïne: Vergelijking software ontwikkeling industrie

Trends
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

De software ontwikkeling industrie in Oekraïne heeft de grens van 200.000 ontwikkelaars bereikt. Ongeveer 85% van hen werkt voor software ontwikkelingsbedrijven. De IT-industrie in Polen telt 295.300 software ontwikkelaars, van wie echter slechts 20% in dienst is van bedrijven die software ontwikkeling als dienst aanbieden.

Poolse technologiebedrijven melden een toenemende concurrentie op de markt voor technisch talent. Ondertussen is IT in Oekraïne de favoriete werkgever geworden en de tweede exportsector (in dienstverlening) met een verwachte omzet van $8,4 miljard in 2025.


De grootste voordelen van werken met software development bedrijven uit de Oekraïne:

 • De concurrentie tussen werkgevers in Oekraïne is minder sterk dan in Polen doordat er minder R&D-kantoren zijn van grote multinationals, die ontwikkelaars hoge salarissen kunnen bieden.
 • De meeste Oekraïense ontwikkelaars hebben ervaring met het leveren van diensten voor software ontwikkeling. Ontwikkelaars werken in de regel liever bij technologiebedrijven die diensten voor software ontwikkeling aanbieden dan bij bedrijven met hun eigen digitale producten.
 • Door met Oekraïense ontwikkelaars te werken kun je 30% van je totale ontwikkelingskosten besparen zonder aan kwaliteit in te boeten.
 • In vergelijking met Polen is de Oekraïense tech-industrie vrij homogeen. Oekraïne heeft een groter aantal outsourcingbedrijven, die de afgelopen twee decennia veel expertise hebben opgebouwd in het leveren van diensten voor software ontwikkeling.

Vergelijking: De software development industrie in Polen en Oekraïne

Comparison of IT Industry in Poland and IT Industry in Ukraine

  Oekraïne Polen
Aantal IT-outsourcingbedrijven (Clutch) 812 bedrijven 697 bedrijven
Groeipercentages

2016 — 17.80%

2017 — 24%

2018 — 29.3%

2019 — 31.4%

2016 — 4.1%

2017 — 5.5%

2018 — 5.1%

Aantal ontwikkelaars 200,000 software ontwikkelaars 295,300 software ontwikkelaars
Tarieven $25–42 per uur $40–56 per uur
Maandsalaris

Junior — $1,000

Senior — $5,000

Junior — $2,000

Senior — $8,000

Grote tech-hubs Kyiv, Kharkiv, Lviv, Dnipro, Odesa Warschau, Krakau, Wrocław, Tricity, Łódź, Poznań, Katowice
R&D-centra

110 R&D-centra: Amazon, Google, Microsoft, Boeing, Oracle, Huawei, Samsung, NetCracker, Wargaming

400 R&D-centra: Google, ABB, SABRE, Delphi, Fujitsu, Capgemini, IBM, Motorola, Shell

Door het toenemende aantal techbedrijven dat outsourcet naar Oekraïne heeft de IT-industrie in het land een snelle groei doorgemaakt. In 2017 groeide de industrie met 20%, in 2018 met 26% en in 2019 met 30%. Volgens UNIT.City genereerde de IT-industrie in 2020 $5,4 miljard en zal dat in 2025 $8,4 miljard zijn.

Number of R&D Centers in IT Industry Poland and IT Industry in Ukraine

Het aantal R&D-centra in de IT-industrie van Polen en Oekraïne

Growth Rate of Software Development Industry in Ukraine and Software Development Market in Poland

Groeipercentage van de software development industrie in Oekraïne en in Polen

Meer dan 700 bedrijven bieden werk aan 150.000 tech-deskundigen in de IT-industrie in Polen. In 2022 zal de industrie zo'n $13 miljard aan omzet genereren. De software ontwikkeling industrie zal naar verwachting 7,2% per jaar groeien, terwijl de hardware industrie vertraagt met 3,2% groei per jaar.

Aantal software ontwikkelaars: Polen vs. Oekraïne 

Oekraïne heeft sterke opleidingen en kan zijn IT-industrie jaarlijks met 26% laten groeien. Elk jaar studeren er ongeveer 30.000 studenten af aan technische universiteiten in Oekraïne. In 2020 waren er ongeveer 200.000 technisch specialisten in Oekraïne, waaronder software ontwikkelaars, projectmanagers, bedrijfsanalisten, quality control-mensen en andere deskundigen. Geschat wordt dat de industrie tegen 2025 zal zijn gegroeid tot 250.000.

Zowel Oekraïne als Polen behoren volgens door Gartner, A.T. Kerney en de Wereldbank tot de sterkste technologielanden in Centraal- en Oost-Europa. Volgens het rapport State of European Tech zijn er 4 ontwikkelaars per 1.000 mensen in Oekraïne. Een nog grotere dichtheid van ontwikkelaars is natuurlijk te vinden in de stedelijke centra. In Kiev werken er 11,7 software ontwikkelaars per 1.000 mensen, in Charkov 9,7, in Lviv 7,6 en in Dnipro 4,8.

Large Tech Hubs of IT Industry in Poland and IT Industry in Ukraine

Grote techhubs van de IT-industrie in Polen en Oekraïne

Dit zijn de steden met het grootste aantal ontwikkelaars in Oekraïne:

 1. Kiev — 37%
 2. Lviv — 15%
 3. Charkov — 14%
 4. Dnipro — 8%
 5. Odessa — 5% 
Number of Developers in IT Industry in Poland and Ukraine

Het aantal ontwikkelaars in de IT-industrie in Polen en Oekraïne

Internationaal staat Oekraïne bekend als de thuisbasis van grote technologiebedrijven als SoftServe, Intellias, Luxoft, Grid Dynamics, Epam en GlobalLogic. Deze bedrijven ontwikkelen digitale oplossingen van wereldklasse voor multinationals zoals Mercedes en BMW.

In Polen werken 1,4 software ontwikkelaars per 1.000 mensen. Net als in Oekraïne wonen en werken de meeste Poolse ontwikkelaars in een van de grote steden Warschau, Krakau, Wrocław, Tricity, Łódź, Poznań of Katowice. In tegenstelling tot in Oekraïne werkt een minderheid van de software ontwikkelaars in Polen in outsourcing voor software ontwikkeling.

Het aantal specialisten en ontwikkelaars in de grootste IT-hubs in Polen:

 1. Warschau - 65.600
 2. Krakau - 70.000
 3. Wrocław - 47.500
 4. Katowice - 23.700

Polen telt momenteel 295.300 technische deskundigen, waarvan slechts 20% in dienst is van technologiebedrijven die outsourcingdiensten voor software ontwikkeling aanbieden aan internationale bedrijven. De meeste ontwikkelaars werken in Fast Moving Consumer Goods, voor productbedrijven of multinationals.

Number of IT Companies in Poland

Het aantal IT-bedrijven in de IT-industrie in Polen en Oekraïne

IBM, Google, Motorola, SABRE, Motorola, Fujitsu en Delphi zijn de grote spelers en trendsetters op de Poolse arbeidsmarkt. De techreuzen wakkeren de concurrentie tussen werkgevers aan en trekken toptalent aan, waardoor kleine en middelgrote bedrijven in Polen maar weinig software ontwikkelaars in dienst kunnen nemen.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

Wat zijn trending software development technologieën in Oekraïne en Polen?

Volgens onderzoek van Grid Dynamics op basis van gegevens beschikbaar op LinkedIn is JavaScript voor ongeveer 8.000 software ontwikkelaars in Oekraïne de belangrijkste programmeertaal. Er zijn ongeveer 3.000 Python ontwikkelaars in Oekraïne, 9.000 PHP-ontwikkelaars en 8.000 Java-ontwikkelaars. Maar ook minder vaak toegepaste technologieën als C, C++, TypeScript, Kotlin en Go zijn de afgelopen twee jaar populair geworden onder software ontwikkelaars in Oekraïne. De combinatie van grote en kleine talen onder van Oekraïense software ontwikkelaars maakt Oekraïne tot een hele goede outsourcingbestemming voor techbedrijven.

Top Popular Programming Languages in the IT Industry in Ukraine

Belangrijkste programmeertalen in de IT-industrie in Oekraïne

In Polen volgen software ontwikkelaars net als in Oekraïne de trends voor programmeertalen. Je kunt in Polen een groot aantal software ontwikkelaars vinden die populaire programmeertalen gebruiken als C#, Python en JavaScript. PHP en RoR hebben aan populariteit ingeboet en de markt kan momenteel genoeg ontwikkelaars leveren die ervaring hebben met deze technologieën. Mobiele software ontwikkelaars in Polen gebruiken meestal de Elixir-, Kotlin- en React Native-stacks.

Top Popular Programming Languages in the IT Industry in Poland

Populairste programmeertalen in de IT-industrie in Polen

Vergelijking van tarieven: Polen vs. Oekraïne 

De meeste beginnende software ontwikkelaars in Oekraïne verdienen $26 per uur. Het gemiddelde tarief van een senior developer in Oekraïne is $43 per uur. Een mid-level software ontwikkelaar in Oekraïne verdient tussen de $30 en $38 per uur.

Comparison of Average Developer Rates in Ukraine

​Vergelijking van de gemiddelde tarieven voor ontwikkelaars in de IT-industrie in en Polen

Pic: Gemiddelde tarieven software ontwikkelaars (USD/uur) 

Het gemiddelde tarief van een software ontwikkelaar op instapniveau in Polen is $40 per uur. Een senior software ontwikkelaar krijgt $56 per uur. De hogere tarieven in Polen zijn het gevolg van betere sociale voorzieningen en de geografische nabijheid van landen met ontwikkelde economieën.

Average Software Development Rates in the IT Industry in Poland

Gemiddelde tarieven software ontwikkeling in the IT-industrie in Polen

Gemiddeld salaris ontwikkelaar in Oekraïne and Polen

De gemiddelde software ontwikkelaar op instapniveau in Polen met 1-4 jaar ervaring verdient volgens PayScale $48.873 (84.819 zł). De cijfers van Indeed liggen hoger. Een beginnende ontwikkelaar met een jaar ervaring verdient maar liefst $5.000 per maand of $62.293 per jaar. Een senior software ontwikkelaar in Polen met 3-5 jaar ervaring verdient een maandsalaris van $6.900, wat neerkomt op $83.865 per jaar.

Average Developer Salary in Poland

Gemiddeld salaris software ontwikkelaar in Polen's en Oekraïne

Pic: Maandsalaris software ontwikkelaar Per maand

Het gemiddelde salaris van een senior software ontwikkelaar in Oekraïne is $4.000 per maand of $48.000 per jaar. Het gemiddelde salaris van een mid-level ontwikkelaar in Oekraïne is $2.500 per maand, wat neerkomt op $30.000 per jaar. Volgens SalaryExpert verdient een junior software ontwikkelaar in Oekraïne ongeveer $1.500 per maand en $18.000 per jaar.

Pic: Het gemiddelde salaris van software ontwikkelaars in Oekraïne

Gemiddeld salaris software ontwikkelaars in Oekraïne

Gemiddeld salaris software ontwikkelaars in Oekraïne

Gemiddeld salaris software ontwikkelaars in Oekraïne
Senioriteit Gemiddeld salaris JavaScript Gemiddeld salaris Python Gemiddeld salaris Java Gemiddeld salaris .NET Gemiddeld salaris PHP
Junior $1300-$1900 $1100-$2100 $1100-$1900 $1100-$2100 $1100-$2200
Middle $1900-$3600 $2100-$3600 $1900-$2900 $2100-$3600 $2200-$3100
Senior $3600-$5000 $3600-$4600 $2900-$4600 $3600-$4600 $3100-$4600

Nominaties en prijzen in Oekraïne en Polen in 2020 

Oekraïne staat heel regelmatig op de internationale technologielijstjes. Bedrijven, programmeurs en technische universiteiten krijgen lof van internationaal erkende instituten.

 

Tech-awards en vermeldingen op het gebied van software outsourcing in Oekraïne

Global Outsourcing 100

Ongeveer 20 technologiebedrijven uit Oekraïne staan vermeld in de Global Outsourcing 100 van 2020, opgesteld door de International Association of Outsourcing Professionals.

A.T. Kearney

Oekraïne staat op de 20e plaats in de Global Services Location Index van A.T. Kearney. Het land steeg in een jaar tijd van de 24e naar de 20e plaats.

CEEOA, Outsourcing Journal, Schneider Group

Oekraïne staat op de eerste plaats van de belangrijkste IT-outsourcinglanden en software ontwikkelingshubs in Centraal- en Oost-Europa.

Global Sourcing Association

Oekraïne is door de Global Sourcing Association genomineerd als Offshoring Destination van het jaar vanwege relatief lage salarissen van software ontwikkelaars en de goede beschikbaarheid van programmeurs.

Gartner

Oekraïne stond in 2019 op de shortlist van de Top 30 van wereldwijde outsourcingbestemmingen van Gartner.

A.T. Kearney

In 2019 stond Oekraïne op de 1e plaats in de Global Services Location Index voor financiële aantrekkelijkheid en beschikbaarheid van technisch talent van A.T. Kearney.

World Bank

Momenteel staat Oekraïne op de 71e plaats in de Ease of Doing Business-lijst van de Wereldbank. In 2019 is het land vier posities gestegen.

Global Innovation Index

Oekraïne staat in de Global Innovation Index van meest innovatieve landen in de top 50.

Inc. 5000

In 2018 stonden vijf Oekraïense technologiebedrijven genoteerd in Inc. 5000.

IAOP

Meer dan twintig software-outsourcingbedrijven uit Oekraïne werden door IAOP vermeld op de 2020 Excellence in Strategic Partnerships-lijst.

Tech-awards en vermeldingen op het gebied van software outsourcing in Polen

A.T. Kearney

Polen nam de 24e positie in in de Global Services Location Index van A.T. Kearney in 2019.

Global Innovation Index

Polen stond in de top 50 van landen met de hoogste innovatie-index ter wereld en behaalde in 2019 de 26e plaats.

Tholons Global Innovation Index

In de Global Innovation Index van Tholons van landen met snel ontwikkelende technologie staat Polen op de 15e plaats.

TopCoder Country Rating

Poolse ontwikkelaars behaalden in 2019 de derde plaats in de lijst van beste ontwikkelaars ter wereld van Hacker Rank

Waarom kiezen bedrijven ervoor software development te outsourcen naar Oekraïne? 

In de afgelopen decennia is Oekraïne uitgegroeid tot een van de lucratiefste bestemmingen voor het outsourcen van software. Dankzij de snelle groei van het aantal IT'ers, de volwassenheid van techbedrijven en de culturele en geografische nabijheid tot West-Europa vormen bedrijven regelmatig nieuwe duurzame partnerschappen met Oekraïense tech-leveranciers.

De meerderheid van de klanten van Grid Dynamics noemt de volgende voordelen van het werken met Oekraïense softwareontwikkelingsbedrijven:

 1. Het duurt slechts 1 à 2 maanden om een ​​software ontwikkelaar in Oekraïne in te huren en 1 maand om de samenwerking weer te beëindigen.
 2. De meeste outsourcing-leveranciers delen de risico's met hun klanten en nemen belastingen, loonadministratie en andere diensten voor hun rekening.
 3. Op de Oekraïense markt voor technisch talent kan een klant ontwikkelaars vinden voor zowel populaire als minder populaire kleine programmeertalen.
 4. De Oekraïense markt voor technologisch talent biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 5. Oekraïense ontwikkelaars communiceren uitstekend.
Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
4/5
(13 reviews)