Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Trends Outsourcing trends in de Benelux

Outsourcing trends in de Benelux

Trends
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

Net als veel andere landen hebben ook België, Luxemburg en Nederland tegenwoordig te maken met een tech-talentkloof.

Het personeelstekort bedroeg wereldwijd 40 miljoen banen in 2021 en zal naar verwachting in 2030 85,2 miljoen banen bereiken. Data-analyse, web development en mobile development krijgen de grootste klappen.

De trend is dat bedrijven in de Benelux het probleem oplossen door te werken met remote development teams.

Bedrijven in Nederland zijn enthousiast over het aannemen van remote software developers en lopen voorop in de EU als het gaat om het oplossen van tekorten. 


Outsourcing trends in de Benelux

Het wordt voor het MKB steeds moeilijker om geschikte mensen te vinden omdat grote internationale bedrijven werknemers betere salarissen kunnen bieden.

Daarbij komt dat de coronapandemie het digitaliseringsproces in het openbare en private leven van mensen heeft versneld en dat bedrijven nu moeite hebben om de ontwikkelingen bij te benen.

Dat is de reden dat bedrijven vaker remote software development teams inhuren. Laten we eens kijken naar de trends in Nederland, België en Luxemburg om te begrijpen hoe zij met dit probleem omgaan.

  • België en Luxemburg
  • Nederland

België en Luxemburg

Volgens een enquête van Whitelane uit 2021 is 83% van de bedrijven in België en Luxemburg van plan om hun outsourcing de komende jaren in hetzelfde tempo of hoger tempo voort te zetten.

93% zei in het algemeen tevreden te zijn met het werk van software developers in remote development teams. 67% van de bedrijven is tevreden over de transformatie en de mate van innovatie.

39% van de bedrijven in België en Luxemburg besteedt diensten voor cyber security uit. Hoewel dat aantal relatief laag is, is een overweldigende 94% van hen tevreden met het eindresultaat.

63% van de bedrijven die diensten voor cyber security uitbesteden geeft echter aan dat er de komende jaren verbeteringen moeten komen in het management.

Ondanks de pandemie en al zijn complicaties voor het bedrijfsleven hebben bedrijven in België en Luxemburg geen negatieve impact gemerkt op de kwaliteit of de levering van technische diensten.

Nederland

In Nederland geeft in totaal 80% van de ondervraagde bedrijven aan van plan te zijn om de outsourcing in de komende jaren voort te zetten. 48% van die bedrijven is van plan om meer samen te werken met remote personeel. Dat is het hoogste percentage van alle Europese landen.

Met dit in het achterhoofd is het geen verrassing dat Nederlandse bedrijven minder enthousiast zijn over eigen ICT'ers (lokale teams), met een daling van 16% naar 8%.

89% van de bedrijven heeft in het algemeen gunstige ervaringen met het uitbesteden van technisch werk.

Bijna 1 op de 2 Nederlandse bedrijven besteedt diensten voor cyber security uit en van die bedrijven is 65% tevreden of zeer tevreden met het resultaat.

Het is de financiële sector die in de nabije toekomst het meest afhankelijk zal zijn van remote personeel. 64% van de bedrijven is van plan om werk uit te besteden.

Waarom besteden bedrijven in de Benelux hun werkzaamheden uit?

Ten eerste kan het inhuren van remote werknemers veel geld besparen. Voor startups en kleine bedrijven in de Benelux met grote ambities is dat een game changer.

Er zijn echter nog andere redenen om een remote development team in te huren.

  • Besparen op kosten
  • Focussen op kernactiviteiten
  • Verbeteren schaalbaarheid 

Besparen op kosten

Werken met een remote development team in Oost-Europa geeft je toegang tot hooggekwalificeerde technisch specialisten voor een goede prijs.

In Oost-Europa varieert het gemiddelde uurtarief tussen de $30 en de $65. Het uurtarief in Latijns-Amerika is $35-70.

Voor 45% van de bedrijven in België en Luxemburg zijn kostenbesparingen de reden om ICT-werk uit te besteden. In Nederland is het voor 47% van de bedrijven een motiverende factor.

Hoewel deze cijfers aangeven dat kostenreductie niet de belangrijkste reden is voor bedrijven in de Benelux om werk uit te besteden, is het wel een belangrijke factor.

Focussen op kernactiviteiten

57% van de bedrijven in België en Luxemburg geeft aan zich te willen concentreren op hun kernactiviteiten als reden om werkzaamheden uit te besteden. In Nederland is dat 48% van de bedrijven.

Kernactiviteiten omvat je product, je klanten, je distributiekanalen en de geografische gebieden die het hoogste rendement opleveren.

In de techwereld is tijd geld. Het opzetten van een intern software development team kan maanden duren als je iemand nodig hebt met specialistische vaardigheden.

Een externe dienstverlener neemt het probleem van werving en administratie op zich, zodat jij je kunt concentreren op het leiden van je bedrijf en het uitbreiden van je kernactiviteiten. 

Verbeteren schaalbaarheid

Een succesvol bedrijf is in staat om snel en efficiënt in te spelen op de behoeften van klanten. Als je bedrijf de vraag niet aankan, loop je het risico winst en klanten mis te lopen.

Voor Nederlandse bedrijven die van plan zijn om in de nabije toekomst meer technische diensten uit te besteden is schaalbaarheid het belangrijkste voordeel, 61% vergeleken met 46% vorig jaar.

Bij de meeste service providers kun je je team op- en afschalen met een opzegtermijn van slechts een maand. Hierdoor kun je je project zelfs in de developmentfase nog aanpassen aan de behoeften van de markt. 

Werken met Grid Dynamics

Grid Dynamics is een dienstverlener in digitale technologie die groei versnelt en het concurrentievoordeel van je onderneming versterkt. Grid Dynamics heeft meer dan 15 jaar ervaring in digitale transformatie en innovatie, met name in open source en cloud native.

Onze klanten hebben de mogelijkheid om het engagementmodel te kiezen dat het beste aansluit op hun situatie, zoals Team Extension, Dedicated Teams, Pod Teams en Remote Development Centers. Grid Dynamics heeft kantoren in de VS, Oekraïne, Mexico, Servië, Polen en Moldavië, en beschikt over de middelen om te voorzien in de behoeften van bedrijven van elke omvang, ongeacht waar ze zich bevinden. 

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Kate Tsurkan

Kate Tsurkan is a Content Writer at Grid Dynamics with several years of experience working in journalism and the IT sphere

Rate this article
4/5
(9 reviews)