Carerix is een SaaS-bedrijf dat complete web-based software voor recruiters creëert. Deze software biedt mogelijkheden voor zoeken, matchen en factureren, zodat gebruikers al hun recruitment en staffingactiviteiten op één plek kunnen beheren.
Carerix heeft momenteel ongeveer 700 klanten en er werken ongeveer 55 mensen. Het bedrijf werkt al sinds 2012 samen met Grid Dynamics en het team telt nu acht werknemers in Oekraïne - vijf softwareontwikkelaars,een DevOps-engineer, een UX-designer en een QA- engineer.
We hebben onlangs gesproken met Jurgen Delfos, CTO bij Carerix, die zijn ervaringen met een extern team deelde. Hij legt uit waarom uitbesteding innovatie stimuleert en vertelt ons hoe Nederlandse bedrijven over het algemeen tegen outsourcing naar Oekraïne aankijken.
Jurgen, hoe is jouw ervaring met Grid Dynamics?
Jurgen: Toen ik drieënhalfjaar geleden bij Carerix kwam werken, werkte het bedrijf al een paar jaar met Grid Dynamics. Ik was niet helemaal tevreden met de diensten die Grid Dynamics op dat moment leverde - ik noemde dat het 'tomaten'-model. We wilden een software-engineer, dus Grid Dynamics huurde ze in, gaf ze een pc en dat was het.
Maar ik had iets anders nodig - wat ik het 'komkommer'-model noem. Ik wilde dat Grid Dynamics de verantwoordelijkheid op zich zou nemen voor de groei van het Oekraïense team, om hen te helpen efficiënter te worden, beter te werken en in hun behoeften te voorzien.
Ik vertelde Jeroen (Jeroen Rijnen, Managing Partner bij Grid Dynamics) dat we Grid Dynamics nodig hadden om ons team te managen en te ondersteunen, niet alleen om talent te leveren wanneer we dat nodig hadden. We zijn momenteel bezig met de overgang van “tomaten” naar “komkommers”, van het leveren van programmeurs naar een ontwikkelteam-als- een-service aanpak.
Hoe stimuleer je innovatief denken in jouw team?
Jurgen: Ik geloof dat je mensen om je heen nodig hebt om te veranderen en te verbeteren en om geïnspireerd en gemotiveerd te zijn om nieuwe dingen te creëren. Voor Carerix is outsourcing van softwareontwikkeling een strategische stap. Grid Dynamics heeft bijna 200 andere ontwikkelaars naast mijn Oekraïense team in Kiev en ze inspireren en motiveren elkaar allemaal. Als ze bij ons op kantoor zaten, zouden ze de enige ontwikkelaars in ons bedrijf zijn, en zou er gewoon niet genoeg interactie zijn om innovatie te ondersteunen.
Drie jaar geleden was Grid Dynamics een groot voorstander van de "tomaat"-aanpak, waarbij de klant koning is en de ontwikkelaars doen wat ze wordt gevraagd in plaats van de klant te helpen beter te presteren. Ik was het daar niet mee eens - wij zijn op zoek naar de innovatie die uit de ontwikkelaars zelf komt. Dat is cruciaal voor ons bestaan.
Ik houd niet van de aanpak waarbij de ontwikkelaar zegt: "Jij bent de klant, dus ik ga alles doen wat je zegt. Trouwens, het is allemaal stom, maar ik zal het toch doen omdat jij degene bent die de rekeningen betaalt.” Als ik met een stom idee kom, wil ik dat een developer dat zegt. Ik wil horen dat ik een stomme gast ben die niets weet over het ontwikkelen van software.
Het eerste wat ik vond dat ik moest doen, toen ik begon te werken met mijn Oekraïense team, was om de verwijtcultuur te stoppen. In omgevingen als deze proberen mensen altijd de veilige weg te kiezen, wat helemaal niet helpt bij de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten.
Wanneer iemand een fout maakt, wil ik niet eens weten wie het heeft gedaan. Programmeurs moeten de vrijheid hebben om alle fouten te maken, maar moeten er wel voor zorgen dat ze die fouten maar één keer maken. Ik moedig mensen aan om risico’s te nemen. Het zal vaak fout gaan en dat is ok, want als alles altijd goed gaat, ben je niet echt innoverend bezig.
Welke tools gebruik je om jouw externe team te beheren?
Jurgen: We begonnen met Skype, maar ik had er een verschrikkelijke hekel aan. Daarna zijn we overgeschakeld naar Hangouts en toen Appear. Tegenwoordig gebruiken we Zoom voor videoconferenties, Slack voor berichten, Jira voor sprints en Confluence voor kennisuitwisseling.
Uiteindelijk zijn de tools afhankelijk van wat het beste werkt voor het team. Ik wil gewoon dat ze hun keuze kunnen uitleggen. Niet omdat ik het moet goedkeuren, maar omdat ik oprecht geïnteresseerd ben. Als het team een nieuwe tool ontdekt die beter werkt dan het huidige, dan gaan we hem morgenochtend gelijk gebruiken.
Welke belangrijke resultaten zijn er bereikt sinds de start van de samenwerking met Grid Dynamics?
Jurgen: Sinds 2012 is onze maandelijkse omzet meer dan verdubbeld, evenals het aantal abonnees op onze service. Toen we begonnen, bedroeg onze jaarlijkse groei 5 procent, maar nu zien we elk jaar een groei van dertig
procent.
Hoe zien Nederlandse bedrijven outsourcing naar Oekraïne? Wat zijn hun belangrijkste zorgen?
Jurgen: Voor de gewone Nederlander is Oekraïne een vreemd land. Ik vermoed dat de helft van de Nederlandse bevolking niet eens het verschil tussen Rusland en Oekraïne zou kennen.
In Nederland zijn veel mensen bang dat als Oekraïne zich aan zal sluiten bij de EU, alle Oekraïense mensen hierheen zullen trekken, al onze banen zullen inpikken en de hel zal losbreken.
We ontmoeten geen Oekraïners in ons dagelijks leven, dus wordt er slecht over gedacht. Als je de woorden 'outsourcing naar Oekraïne'; zegt, krijg je als antwoord meestal een tirade over hoe het toevertrouwen van bedrijfsprocessen
aan corrupte Oekraïners een vreselijk slecht idee is.
Voor Indiërs geldt dat nog meer. Wanneer outsourcing naar India ter sprake komt, zeggen mensen vaak dat alle Indiërs onbetrouwbaar zijn. Dit is natuurlijk een grove generalisatie. Het probleem is dat, hoe verder een land van Nederland ligt, hoe verwarder en zelfs meer xenofoob mensen er over praten.
Maar wanneer je begint met outsourcing naar Oost-Europa, kom je er al snel achter dat Oost-Europeanen technisch erg sterk zijn. Ze hebben er veel goede software developers. Bovendien is outsourcing naar Oekraïne veel gemakkelijker dan naar India of Vietnam, niet in het minst vanwege de kleine tijdsverschillen en culturele gelijkenissen.
Wil je meer leren over het uitbreiden van jullie team?
Neem vrijblijvend contact opHet probleem is eigenlijk meer een intern probleem - kun je mensen van buiten je bedrijf vertrouwen, die meestal in een onbekend land wonen, voor zoiets belangrijks doen als softwareontwikkeling?
Als een kleine of middelgrote onderneming, zul je moeten uitbesteden. Je hebt gewoon niet genoeg mensen om dingen te vernieuwen en te innoveren. Zie outsourcing als een voordeel, niet direct in geld, maar in termen van flexibiliteit en mankracht.
Welke verschillen zie je tussen Nederlanders en Oekraïners?
Jurgen: Een ding dat ik heb opgemerkt is dat Oekraïners op persoonlijk niveau weinig van elkaar weten. Dat gezegd hebbende, kan ik niet echt zeggen of dit voor alle Oekraïners geldt, want ik heb er slechts een zo’n twintig ontmoet.
Een ander ding - nogmaals, gebaseerd op de twintig mensen die ik heb ontmoet - is dat “nee” nog steeds een uitdaging kan zijn. Ik wil het vaker horen. In Nederland, als iemand het niet met je eens is, zullen ze dat
altijd zeggen. Ik haat het soms, maar aan het eind van de dag is het een goede zaak. Je zult veel meer redenen horen, waarom jouw idee misschien niet werkt.
Zijn er vooroordelen over het werken met Oekraïners die niet klopten?
Jurgen: De mate van betrokkenheid van mijn Oekraïense collega's verraste me. Bijvoorbeeld, een paar weken geleden, op een zaterdagmiddag, werd er een probleem genoemd in onze Slack-chat. Een van mijn collega's
bij Grid Dynamics antwoordde onmiddellijk:' Sorry, ik kan er nu niet naar kijken omdat ik in de supermarkt ben, maar ik ben over 20 minuten bij mijn pc zijn en ik zal zien wat ik er aan kan doen.'Deze betrokkenheid is iets waar ik heel blij mee ben. Ze hebben het gevoel dat de problemen die we hebben met ons platform ook hun problemen zijn.
Ik geloof dat als je mensen vertrouwen geeft, dat ook beloond wordt. Dat zie ik zeker bij mijn Grid Dynamics team.
Welk advies zou je geven aan Nederlandse bedrijven die overwegen om met een offshore- of nearshore-team te werken?
Jurgen: Ik zou willen voorstellen aan iedereen die aan outsourcing denkt, om een tijdje apart van de rest van zijn team te werken. Vanuit huis bijvoorbeeld. Dit geeft hen een idee van hoe het is om met een extern team te werken. Ik zou ook aanraden om eerst eens in het Engels te communiceren met je eigen team - het zal heel moeilijk zijn om Oekraïense ontwikkelaars te vinden die Nederlands spreken (lacht).
Ik ben een sterk voorstander van referenties, dus ik zou ook voorstellen om collega's die ervaring hebben met outsourcing, te vragen om goede providers aan te bevelen.
Persoonlijk zou ik altijd liever werken via een Nederlands bedrijf als Grid Dynamics, omdat je op deze manier minder problemen hebt met juridische contracten en er meer gelegenheid is voor persoonlijke interactie. Dit is vooral belangrijk als je van plan
bent om voor de eerste keer uit te besteden.
Ik zou je aanraden om te beginnen met Distributed Scrum als productontwikkelingsmethode. Ik denk ook dat de producteigenaar aan de kant van de klant moet staan, vooral omdat ze de markt beter kennen.
Wat is het belangrijkste voordeel van outsourcing voor product companies?
Jurgen: Het vermogen om snel te schalen en de juiste mensen te vinden. De belangrijkste reden voor mij om te outsourcen is dat er niet genoeg talenten beschikbaar zijn in Nederland terwijl die in Oekraïne wel
aanwezig zijn.