Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Oekraїne De top 10 software ontwikkelaars inhuren in Oekraïne, hoe doe je dat?

De top 10 software ontwikkelaars inhuren in Oekraïne, hoe doe je dat?

Oekraїne
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

Tegenwoordig wordt een beslissing om ontwikkelaars in Oekraïne in te huren niet alleen gemaakt op basis van lage tarieven. Met een pool van 200.000 ICT'ers en een volwassen tech-ecosysteem kan Oekraïne hoogwaardige diensten en expertise leveren. 

In dit artikel delen HR-experts van Grid Dynamics hun kennis over het inhuren van ontwikkelaars in Oekraïne. Laten we eens kijken hoe we het proces kunnen verfijnen en kunnen eindigen met een team van slimme, dedicated developers.


10 vragen over software ontwikkelaars inhuren in Oekraïne

 1. Is software ontwikkelaars inhuren in Oekraïne moeilijk anno 2021?
 2. Hoe ziet het wervingsproces eruit in Oekraïne?
 3. Welke stad is optimaal voor mij, Kiev, Charkov of Lviv? Of ergens anders?
 4. Wat moet ik weten over de samenwerking met Oekraïense ontwikkelaars?
 5. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een software bedrijf?
 6. Welke taal wordt gebruikt voor interne en technische documentatie?
 7. Wat moet ik doen om goede ontwikkelaars voor mijn project te trekken?
 8. Wie is verantwoordelijk voor sollicitatiegesprekken en onboarding?
 9. Hoe weet ik zeker dat mijn externe ontwikkelaars alles hebben wat ze nodig hebben?
 10. Zijn er succesverhalen over outsourcing waar ik naar kan verwijzen?

Is software ontwikkelaars inhuren in Oekraïne moeilijk anno 2021?

Als je op zoek bent naar de beste plek in Centraal Europa om ontwikkelaars te vinden, is dat Oekraïne, om verschillende redenen:

 1. Oekraïne staat na Polen op de tweede plaats voor wat betreft het aantal software ontwikkelaars in Centraal Europa

  The latest statistics estimate that there are currently 200K programmers in Ukraine and 750+ IT service companies, of which 245 have 50+ employees.

 2. De concurrentie om werknemers is in Oekraïne minder hevig dan in de EU. In vergelijking met Polen zijn er minder grote internationale bedrijven 

  Dit is een voordeel, omdat je bij het inhuren van ontwikkelaars uit Oekraïne niet de concurrentie hoeft aan te gaan met grote multinationals.

 3. Je kunt de top 10 van ontwikkelaars in Oekraïne inhuren door een software bedrijf te kiezen met een sterke branding. Zo staat Grid Dynamics bijvoorbeeld in de top 10 van beste werkgevers in Oekraïne. Ons imago en ranking zorgen voor snelle acceptatie door goede kandidaten. Tijdens de lockdown van 2020 had Grid Dynamics een van de hoogste wervingsvolumes onder Oekraïense technologiebedrijven.

 4. Het aantal producttechnologiebedrijven in Oekraïne blijft groeien

  In 2020 stond Kiev op de 8e plaats van steden met de beste startup-ecosystemen in Europa. De meeste software ontwikkelaars werken trouwens voor grote outsourcingbedrijven en niet voor producttechnologiebedrijven.

 5. Oekraïne is een van de snelst groeiende techhubs van Europa

  Vanwege het grote aantal technische universiteiten en onderzoekscentra die hun oorsprong hebben in de tijd van de Sovjet-Unie, is Oekraïne de 6e snelst groeiende technische hub in Europa. Er zijn meer dan 40 universiteiten die informatica-specialisaties aanbieden en tientallen particuliere hogescholen die jaarlijks meer dan 23.000 ontwikkelaars afleveren.

 6. Oekraïens techtalent is divers

  Het land neemt leidende posities in in de populaire technologieën Java, JavaScript, Ruby on Rails, Python, SQL en php. Oekraïne heeft ook een behoorlijk aantal ontwikkelaars dat met minder gangbare technologieën werkt, zoals Scala, Haskell en C#. In Oekraïne kun je dus in principe ontwikkelaars vinden die gespecialiseerd zijn in elke technologie die je nodig hebt voor je productontwikkeling.

 7. Oekraïense ontwikkelaars staan ​​bekend om kritisch denken, creativiteit en initiatief

  In tegenstelling tot andere landen geniet de ICT-sector veel prestige in Oekraïne, wat betekent dat de markt snel groeit.

 8. Je kunt ontwikkelaars in Oekraïne snel inhuren

  Hoewel de vraag naar Oekraïens talent in het algemeen groot is, is het inhuren van ontwikkelaars de afgelopen jaren veel gemakkelijker geworden, aangezien het aantal beschikbare ontwikkelaars nog sneller is gegroeid.

How to Hire the Top 10% Software Developers in Ukraine

Waarom externe software ontwikkelaars inhuren in Oekraïne?

Hoe ziet het wervingsproces eruit in Oekraïne?

In dit gedeelte van de handleiding behandelen we de meest voorkomende vragen die bedrijfseigenaren hebben over het inhuren van ontwikkelaars in Oekraïne.

Wat is het gemiddelde salaris voor software ontwikkelaars in Oekraïne?

Het gemiddelde salaris van een junior software ontwikkelaar in Oekraïne is $ 1.500 per maand. Mid-level ontwikkelaars in Oekraïne verdienen maandelijks $ 2.500 en senior software ontwikkelaars verdienen in Oekraïne $ 4.000 per maand. Op jaarbasis betekent dat dat junior ontwikkelaars $ 18.000 verdienen, mid-level ontwikkelaars $ 30.000 en senior ontwikkelaars $ 48.000 per jaar. Houd er rekening mee dat deze cijfers variëren afhankelijk van de ervaring en woonplaats van de ontwikkelaar..

Waar huur je een voltijds ontwikkelaar in Oekraïne in?

De belangrijkste hubs voor technisch talent in Oekraïne zijn Kiev, Charkov, Lviv en Dnipro. Kiev, de hoofdstad, is leider in het aantal ontwikkelaars. Lviv staat op de tweede plaats, gevolgd door Charkov en Dnipro sluit de lijst van grootste techsteden van Oekraïne af. Andere populaire locaties zijn Odessa (5%), Vinnytsia (3%) en Zaporizja (2%).

Hoeveel ontwikkelaars zijn er in Oekraïne?

Er zijn momenteel ongeveer 200.000 software ontwikkelaars in Oekraïne, en dit aantal groeit jaarlijks met 23.000 afgestudeerden. Oekraïne neemt leidende posities in in het aantal ontwikkelaars dat gespecialiseerd is in Java (8.000), JavaScript (8.000), Ruby on Rails (1.000), Python (3.000) en php (9.000).

Natuurlijk zijn software ontwikkelaars niet de enige professionals die je nodig hebt om een ​​product te ontwikkelen. Maar op de Oekraïense arbeidsmarkt bestaat ook geen tekort aan andere werkkrachten, zoals projectmanagers, teamleiders, marketingprofessionals en technische schrijvers.

Grid Dynamics is een sterk merk en staat in de top 10 van beste werkgevers in Oekraïne. Dat positieve imago en hoge rating zorgen voor een snelle acceptatie van een baanaanbod door kandidaten. Tijdens de lockdown van 2020 had Grid Dynamics een van de hoogste wervingsvolumes onder Oekraïense technologiebedrijven, wat is toe te schrijven aan de professionaliteit van onze medewerkers.

Hoe goed spreken Oekraïense ontwikkelaars Engels?  

34% van de Oekraïense ontwikkelaars spreekt bovengemiddeld goed Engels, 34% gemiddeld, 13% spreekt Engels iets benedengemiddeld en slechts 4% schiet echt tekort. De meeste Oekraïense ontwikkelaars werken samen met Europese of Amerikaanse bedrijven, dus Engels spreken is een must. 

Is het veilig om de ontwikkeling van de kernfuncties van een product uit te besteden aan Oekraïne?

Outsourcingbedrijven zijn een normaal verschijnsel in Oekraïne. Grote outsourcingbedrijven zoals Grid Dynamics voldoen aan de hoogste beveiligingsnormen en beschikken over alle relevante internationale beveiligingscertificaten.

Voor outsourcingbedrijven is het van belang om ervoor te zorgen dat de beveiliging van de diensten die worden geleverd constant hoog zijn om concurrerend te blijven. Als je software ontwikkeling uitbesteedt aan een gecertificeerd bedrijf, kun je erop vertrouwen dat je bedrijf in goede handen is.

Hoe heeft de Corona-pandemie de Oekraïense technologiemarkt beïnvloed?

Ondanks de wereldwijde crisis en quarantainemaatregelen zijn Oekraïense technologiebedrijven nieuwe vacatures blijven plaatsen en nieuwe werknemers blijven aannemen. In onze ervaring is de beschikbaarheid van ontwikkelaars in Oekraïne alleen maar toegenomen sinds het begin van de crisis.

Grid Dynamics was een van de actiefste bedrijven in Oekraïne als het gaat om het aantal vacatures dat tijdens de pandemie is geplaatst. Het wervingsproces kostte ons de afgelopen maanden zelfs minder tijd dan normaal.

Is het goedkoper om ontwikkelaars in Oekraïne in te huren dan lokaal?

Zoals we allemaal weten zijn goede ontwikkelaars overal duur. Dus wat maakt het inhuren van ontwikkelaars in Oekraïne voor jou efficiënter dan het lokaal inhuren van ontwikkelaars? De belastingen. 

In Oekraïne is de belasting op arbeid veel lager dan in de VS, het VK, Duitsland of Nederland. Werkgevers betalen slechts 5% van het salaris en een socialezekerheidsbijdrage van $ 160 per jaar per ontwikkelaar. Als je ervoor kiest om ontwikkelaars in Oekraïne in te huren via een technische partner, kun je besparen op je ontwikkelingskosten zonder dat je de arbeidswetgeving en -procedures van Oekraïne hoeft te kennen.

Als je op deze manier werkt, hoef je geen vergoeding te betalen na het ontslag van de remote ontwikkelaar. Het inhuren van ontwikkelaars in Oekraïne biedt flexibiliteit. Je hoeft niet een heel jaar te wachten om een ontwikkelaar te ontslaan met wie je niet langer wilt werken. Je kunt je externe software ontwikkelingsteam op- en afschalen wanneer dat nodig is, zonder financiële consequenties.      

Ik heb outsourcing al geprobeerd en mijn ervaringen waren niet onverdeeld positief. Waarom zou ik uitbesteden naar Oekraïne?

Culturele fit is cruciaal om remote samenwerking te laten slagen. Wat Oekraïense ontwikkelaars zo aantrekkelijk maakt voor West-Europese bedrijven, is dat ze dezelfde mentaliteit en werkethiek hebben, en dat het onwaarschijnlijk is dat je grote verschillen merkt tijdens de communicatie met je remote team.

Oekraïense ontwikkelaars staan bekend om hun initiatief, proactiviteit en nieuwsgierigheid. Als een Oekraïense programmeur moeite heeft om je opdracht te begrijpen, zal hij gewoon om opheldering vragen.

Oekraïense ontwikkelaars zullen ook niet zwijgen als ze een betere oplossing kennen dan wat jij voorstelt. Ze geven in de eerste plaats gewoon om het succes van je product.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

Welke stad is optimaal voor mij, Kiev, Charkov of Lviv? Of ergens anders?

 • Kiev
 • Charkov
 • Lviv
 • Dnipro
 • Odessa
 • Vinnytsja
 • Zaporizja

De meest voor de hand liggende steden voor software development in Oekraïne zijn Kiev, Charkov, Lviv en Dnipro. Deze steden huisvesten 74% van alle software ontwikkelaars in het land. Ze hebben ongeveer een miljoen inwoners en een goed ontwikkelde infrastructuur, goede vliegverbindingen en een meerdere technische universiteiten.

Al deze factoren vergemakkelijken de opkomst van nieuwe software bedrijven en trekken veel internationale bedrijven aan. Dus als je wilt weten hoe je ontwikkelaars kunt inhuren in Oekraïne, is het het handigst om een ​​van deze steden te kiezen:

Oekraïense ontwikkelaars inhuren in Kiev

Het inhuren van ontwikkelaars in Kiev is een van de beste opties voor bedrijven, omdat Kiev de grootste ICT-hub in Oekraïne is, die 37% van al het ICT-talent van het land huisvest. Er zijn ongeveer 56.000 software ontwikkelaars in Kiev. De meeste grote bedrijven zijn gevestigd in Kiev, wat betekent dat de concurrentie om talent hier groter is dan in andere Oekraïense steden. Kiev telt het hoogste aantal ontwikkelaars per 1000 inwoners in Oekraïne: 9,7.

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne, dus de stad heeft natuurlijk vliegverbindingen met alle belangrijke Europese steden waaronder Warschau, Berlijn, Amsterdam, Praag, Wenen, Parijs en Londen. En aangezien Kiev het grootste aantal software ontwikkelaars in Oekraïne heeft, kiezen de meeste internationale bedrijven ervoor om hun kantoren in deze stad te openen.

Oekraïense ontwikkelaars vinden in Charkov

Een ontwikkelaar vinden in Charkov is niet moeilijk, want er zijn al meer dan 480 ICT service- en productbedrijven in Charkov die meer dan 26.000 professionals in dienst hebben. De ICT-industrie in Charkov groeit met gemiddeld 20% per jaar. De belangrijkste klanten voor ICT-outsourcing voor Charkov zijn de VS (74%) en Centraal Europa (19%). De ontwikkeling van softwareproducten voor e-commerce, amusement en games, reisdiensten, bankieren en fintech zijn traditioneel sterke domeinen voor de ICT-bedrijven van Charkov.

Charkov is een aantrekkelijke optie voor bedrijven. De stad staat op de 2e plaats voor wat betreft het aantal ontwikkelaars na Kiev, maar de salarissen voor ontwikkelaars in Charkov zijn lager. Reizen naar Charkov is eenvoudig, aangezien er regelmatig internationale vluchten worden uitgevoerd op de luchthaven van Charkov. De concurrentie om programmeurs is hier minder hevig dan in Kiev, en het aanbod groeit dankzij het grote aantal technische universiteiten in de stad. Charkov wordt vaak een studentenstad genoemd vanwege het feit dat er meerdere onderzoekscentra en onderwijsinstellingen aanwezig zijn, die hun oorsprong in de tijd van de Sovjet-Unie hebben.     

Oekraïense software ontwikkelaars inhuren in Lviv

Software ontwikkelaars inhuren in Lviv is een goede optie voor bedrijven. Begin 2020 waren er meer dan 460 technologiebedrijven in Lviv die in totaal 19.000 ontwikkelaars in dienst hadden. De populairste technologieën in Lviv zijn JavaScript, C++, Java, C# en Python. Dus of je nu een php-ontwikkelaar of een cross-functioneel team wilt inhuren, je zult geen problemen ondervinden vanwege een tekort aan talent. 80% van de technische professionals in Lviv werkt in de ICT. Bovendien werkt 25% van de ontwikkelaars in Lviv als freelancer, met een eigen startup of in het onderwijs.

In vergelijking met andere Oekraïense technische hubs heeft Lviv een goede geografische locatie op slechts een uur vliegen naar Warschau. Lviv is een sterk op Europa georiënteerde stad met een levendige tech-gemeenschap. De stad trekt tech-professionals uit heel Oekraïne aan. Geen wonder dus dat de technologiemarkt van Lviv de afgelopen 5 jaar in omvang is verdrievoudigd. 

Oekraïense ontwikkelaars werven in Dnipro

Dnipro is de derde bestemming om ontwikkelaars in te huren in Oekraïne. Er zitten 378 ICT-bedrijven in Dnipro die zo'n 15.000 ontwikkelaars in dienst hebben. Bijna 97% van de markt wordt beheerst door kleine en middelgrote bedrijven. Een op de drie ontwikkelaars in Dnipro werkt voor een groot bedrijf. 62% van de ICT-bedrijven in Dnipro zijn dienstverleners, 20,4% zijn productbedrijven, 9,2% zijn startups, 4,2% zijn service en 3,4% zijn internationale bedrijven.

Hoewel het aantal software ontwikkelaars in Dnipro lager is dan in andere Oekraïense technische hubs, blijft de stad snel groeien. Verwacht wordt dat het aantal ontwikkelaars in Dnipro tegen 2025 is verdubbeld. Het is daarnaast vermeldenswaardig dat 40% van de ontwikkelaars van Dnipro senior developers zijn.

Wat moet ik weten over de samenwerking met Oekraïense ontwikkelaars?

Er zijn vier hoofdmodellen voor remote samenwerking: freelance, R&D-centrum, dedicated team en uitbesteden. Afhankelijk van je zakelijke behoeften en verwachtingen kun je ervoor kiezen om met Oekraïense ontwikkelaars samen te werken via een van deze externe samenwerkingsmodellen:

how to hire top developers in ukraine collaboration models comparison

Vergelijking van remote samenwerkingsmodellen

Freelancers

Het inhuren van freelance ontwikkelaars is een goede mogelijkheid als softwareontwikkeling niet de kern is van je bedrijf en er niet te veel verschillende projecten hoeven worden uitgevoerd. Houd er rekening mee dat freelancers meestal met meerdere projecten tegelijk bezig zijn, wat betekent dat ze soms deadlines missen en zich niet altijd volledig aan je product kunnen wijden. Als dat geen groot probleem voor je is, kunt je zeker proberen een freelance ontwikkelaar in Oekraïne te vinden. Het land staat op de tweede plaats voor wat betreft het aantal freelance ontwikkelaars in Europa, dus het zal niet lang duren om er een te vinden.   

R&D-centrum

Dit model werkt het beste voor grote bedrijven die met hun diensten of producten buitenlandse markten willen veroveren. Het opzetten van je eigen R&D-centrum is niet echt heel anders dan het helemaal opnieuw opbouwen van een bedrijf. Je hebt verschillende professionals nodig, van HR-managers en projectmanagers tot software ontwikkelaars met verschillende specialisaties. Dit betekent dat je in totaal meteen ongeveer 50 professionals moet inhuren. 

Een dedicated team

Offshore software ontwikkeling met dedicated ontwikkelaars in Oekraïne is een goed alternatief voor bedrijven die fulltime ontwikkelaars willen inhuren, maar nog niet zover zijn dat ze hun eigen externe R&D-centra willen bouwen. Net als lokale software ontwikkelaars werken dedicated remote ontwikkelaars alleen aan jouw product en vormen ze een integraal onderdeel van je interne team. Je kunt je externe dedicated ontwikkelaars managen met de methoden en tools die je binnen je bedrijf gebruikt en ze bezoeken wanneer je wilt, terwijl je technische partner alle organisatorische zaken regelt.

Volledige uitbesteding

Dit model is geschikt voor ondernemers die voorspelbare technische vereisten hebben. Project-outsourcing werkt als volgt. Je geeft bij een softwarebedrijf al je projectwensen op, bepaalt de deadline en stemt het budget af. Het softwarebedrijf kiest projectmedewerkers uit zijn pool van werknemers en neemt alle administratieve en organisatorische zaken op zich. Het is belangrijk op te merken dat het aanbrengen van wijzigingen in de projectvereisten tijdens het ontwikkelingsproces het initiële budget hoogstwaarschijnlijk zal verhogen.   

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een softwarebedrijf?

Het kiezen van een betrouwbare partner voor outsourcing van ICT naar Oekraïne is de basis voor succesvolle samenwerking met remote software ontwikkelaars.

Let om een ​​betrouwbare outsourcingleverancier te kiezen op de volgende zaken: volwassenheid van het bedrijf, positieve feedback van klanten, allround expertise op verschillende softwaredomeinen, bedrijfswaarden, een sterk bedrijfsmerk en internationale certificaten.  

 • Volwassenheid van het bedrijf

  Zorg ervoor dat de outsourcingpartner die je overweegt een bekend bedrijf is met ten minste vijf jaar ervaring. Bedrijven die al wat langer bestaan weten niet alleen hoe ze een ontwikkelaar moeten vinden, maar ook hoe ze met crises moeten omgaan. Ze hebben de nodige expertise om je te helpen je bedrijf te laten groeien. 

 • Positieve feedback van klanten 

  Goede outsourcingbedrijven hebben meestal casestudy's van klanten op hun websites staan, evenals feedback van klanten op Clutch, Goodfirms en vergelijkbare websites. Bovendien kun je meestal rechtstreeks contact opnemen met klanten van de leverancier en hen naar hun ervaringen vragen. 

 • Allround expertise op meerdere softwaredomeinen 

  Controleer of de leverancier ervaring heeft met bedrijven uit verschillende sectoren: gezondheidszorg, e-learning, e-commerce, telecom, fintech, enz. Dit toont een brede zakelijke expertise van de leverancier. 

 • Bedrijfswaarden

  Het is belangrijk om op het gebied van bedrijfswaarden met je leverancier op één lijn te zitten. Geloof jij in transparantie en flexibiliteit? Controleer of je leverancier dat ook belangrijk vindt. Op de lange termijn is het cruciaal om samen met gelijkgestemden vooruit te komen. 

 • Een sterk bedrijfsmerk

  Branding gaat niet alleen over marketing. Technische partners die echt om hun ontwikkelaars geven hebben een hoge retentiegraad en een hoge werknemerstevredenheid, wat het voor hen gemakkelijk maakt om ontwikkelaars in te huren voor je project. 

 • Internationale certificaten 

  Onderzoek de certificeringen van het bedrijf, zoals ISO en Microsoft. Controleer de beoordelingen van het bedrijf op betrouwbare websites als Clutch en Goodfirms. Deze beoordelingen verifiëren de beveiligingsnormen en andere kwaliteitsgraadmeters van een leverancier.

Welke taal wordt gebruikt voor interne en technische documentatie?

Gedurende meer dan twee decennia van succesvolle outsourcing zijn Oekraïense software ontwikkelaars goed thuis in zowel gesproken als geschreven Engels.

In de outsourcing-industrie wordt de interne communicatie meestal in het Engels gevoerd: dagelijkse vergaderingen, e-mailcommunicatie, taakbeheer, enz. Als jij en je interne team gewend zijn om in het Nederlands te communiceren, is het zeer aan te bevelen om van tevoren over te schakelen naar het Engels, zodat je team straks comfortabel weet te communiceren met hun nieuwe externe collega's zodra die zich bij het team voegen.

Hetzelfde geldt voor technische documentatie. Deze moet in het Engels worden vastgelegd of (vooraf of geleidelijk) in het Engels worden vertaald.

Het bespreken en op papier zetten van alle aspecten van de samenwerking is belangrijk, om te anticiperen op problemen die zich mogelijk voordoen. Wees niet gierig en schakel een advocaat in om je te helpen bij het regelen van de voorwaarden van een contract

Wat moet ik doen om goede ontwikkelaars voor mijn project te trekken?

Na afstemming van de zakelijke behoeften van een klant en de gewenste teamstructuur moet een klant functiebeschrijvingen opstellen. Op basis van deze beschrijvingen stellen de recruiters functieprofielen op en gaan ze op zoek naar kandidaten.

Hier volgt een aantal tips voor het schrijven van functiebeschrijvingen van Grid Dynamics-experts op het gebied van talentacquisitie:

 • Focus op de rol van een kandidaat

Besteed 30% aan het beschrijven van de missie van een bedrijf en de afdeling waar een kandidaat zich bij zal voegen, de belangrijkste belanghebbenden. De overige 70% moet worden besteed aan de verantwoordelijkheden van de kandidaat.

Het doel is natuurlijk om je bedrijf en je project te verkopen aan een kandidaat. Gezien de grote vraag naar software ontwikkelaars is het de kandidaat die het bedrijf kiest, en niet andersom. 

 • Duik in het project

Niets is irritanter dan afgezaagde zinnen als 'we gaan voor digitale transformatie' en 'pionier worden in innovatie' - je kent dat wel.

Beschrijf de status-quo: het product dat je momenteel ontwikkelt, het doel, wat is er al gedaan, wat verwacht je te bereiken. Beschrijf de teamsamenstelling, stakeholders en het klantprofiel.

 • Wees specifiek over technische vaardigheden

​Probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Noteer elke programmeertaal en elk framework dat nodig is voor de rol onder een sectie 'Vereist'.

Vergeet niet te vermelden aan wie de ontwikkelaar verantwoording aflegt, en hoe hij moet rapporteren.

Vraag indien nodig je functiebeschrijving te laten beoordelen door iemand intern of raadpleeg je outsourcingleverancier.

Wie is verantwoordelijk voor sollicitatiegesprekken en onboarding?

Zo huur je een Oekraïense programmeur in voor je vacature:

 • Controleer naast de technische kennis ook soft skills 
 • Gebruik de tools en methoden die je kent en waar je van houdt
 • Stel feedback niet uit
 • Houd zonodig een extra gesprek om een ​​beslissing te nemen
 • Stel je nieuwe ontwikkelaar voor aan het team
 1. Controleer naast de technische kennis ook soft skills

  Uiteraard is het van belang dat de kandidaat over alle benodigde technische vaardigheden voor de baan beschikt. Maar houd er rekening mee dat het werken met gelijkgestemde mensen een hogere productiviteit oplevert en bijdraagt ​​aan het moreel van het team, dus zorg ervoor dat je de kandidaat ook echt leuk vindt als persoon. 

 2. Gebruik de tools en methoden die je kent en waar je van houdt

  Als je remote ontwikkelaars in Oekraïne inhuurt, breid je je lokale team in wezen uit met fulltime medewerkers. Je kunt het wervingsproces dus vrijwel op dezelfde manier benaderen als anders.

 3. Stel feedback niet uit

  De pool van technisch talent in Oekraïne is groot, maar dat geldt ook voor het aantal bedrijven dat geïnteresseerd is in het inhuren van ontwikkelaars. De ontwikkelaars die je interviewt kan op enig moment verschillende projecten overwegen, dus aarzel niet om onmiddellijk contact op te nemen met de kandidaat die je leuk vindt, anders kan je concurrent je voor zijn. Als de feedback negatief is, stel dat dan ook niet uit, zodat de kandidaat weet waar hij aan toe is.

 4. Houd zonodig een extra gesprek om een ​​beslissing te nemen

  Je bent op zoek naar software ontwikkelaars in Oekraïne voor een langdurige samenwerking, dus moet je er ook 100% zeker van zijn dat je de juiste persoon inhuurt. Als je meerdere kandidaten overweegt en moeite hebt met het nemen van de definitieve beslissing, houd dan aanvullende gesprekken.

 5. Stel je nieuwe ontwikkelaar voor aan het team

  Als je hebt besloten om een ​​ontwikkelaar in te huren, vraag hem dan om naar je kantoor te komen en daar minimaal een week te werken. Lukt dat niet, ga dan eens langs bij je nieuwe medewerker om de vervolgstappen in je samenwerking te bespreken en persoonlijk kennis te maken.

Hoe weet ik zeker dat mijn remote ontwikkelaars alles hebben wat ze nodig hebben?

Zodra je klaar bent met het inrichten van je ontwikkelteam bij een bedrijf, is de volgende stap het opbouwen van een open en productieve relatie met je remote ontwikkelaars. Daarbij is een intermediair handig. Daarom stellen we bij Grid Dynamics een toegewijde HR/Client Manager aan die altijd in contact staat met zowel jou als je ontwikkelaars. De sleutel is om proactief te zijn bij het opbouwen van effectieve samenwerking en het oplossen van problemen die zich mogelijk voordoen.

De verantwoordelijkheden van een Client Manager zijn:

 • Het faciliteren van prestatiebeoordelingen van je teamleden
 • Het evalueren van hun werktevredenheid na een, twee en zes maanden, een jaar na indiensttreding, en tweejaarlijks als je de samenwerking 12 maanden verlengt
 • Het analyseren van de feedback over hun kwaliteit en professionele groei
 • Feedback verzamelen en verbeterpunten identificeren

Zijn er succesverhalen over outsourcing waar ik naar kan verwijzen?

We spraken met ondernemers die al uitbesteden naar Oekraïne en vroegen hen naar hun ervaringen. Hieronder lees je inzichten van Grid Dynamics-klanten die weten hoe ze het meeste uit het inhuren van remote ontwikkelaars in Oekraïne moeten halen.

Rogier Roukens,
Vive CTO

2 Java-ontwikkelaars, 2 Ionic/Angular-ontwikkelaars

"Een van de verrassingen toen ik met mijn Oekraïense team werkte was dat het eigenlijk heel eenvoudig was om de ontwikkelaars te betrekken. De betrokkenheid is er al. Ik weet niet of het komt doordat ze Oekraïners zijn of ingehuurd door Grid Dynamics, maar vanaf het begin waren ze niet alleen geïnteresseerd in de technologie en ontwikkeling, maar ook in ons product."

Arco Westbroek,
Hoofd Producten bij Carerix

3 senior Full-stack-developers, 1 senior UI/UX-designer

"Ga niet voor remote samenwerking omdat je denkt dat het goedkoper is, maar doe het voor de flexibiliteit en capaciteiten. Het is gemakkelijker om in Kiev met iemand samen te werken dan iemand in Nederland aan te nemen. Zelfs als het je lukt om in Nederland te huren, is er altijd de mogelijkheid dat die persoon wordt weggessnaaid door andere aantrekkelijke bedrijven."

Andre Silva
CTO bij CuriosityStream

1 Front-end ontwikkelaar, 1 Android ontwikkelaar, 2 iOS ontwikkelaars, 1 QA automation engineer, 1 php-ontwikkelaar

"De iOS- en Android-ontwikkelaars werken aan achtergrondweergave. Dat is als je de video kunt laten afspelen terwijl je andere apps opent en gebruikt, net als op YouTube. Nadat Valentyn de videofunctie had ontwikkeld, zagen we dat het aantal bekeken uren omhoog schoot op onze web-app. En de nieuwe onboarding-flow die ook door Valentyn is ontwikkeld, verhoogde de conversieratio van betaalde abonnees."

Filip Eischet,
Mede-oprichter van RightNow Group

1 teamleider, 2 senior software ontwikkelaars, 1 mid-level software ontwikkelaar
 "We hebben gesprekken aan het begin van de dag om de algemene kwaliteit en verwachtingen af te stemmen en elkaars vragen te beantwoorden. We zijn 2,5 uur vliegen van elkaar verwijderd en het is belangrijk om nauw contact te houden en ervoor te zorgen dat we weten wat er gaande is."

Drew Dorgan
globalHMA en Workhorse Development Owner

1 Full-stack ontwikkelaar

"De technische vaardigheden van Oekraïense ontwikkelaars zijn ongeëvenaard. Het is alsof ik iemand heb ingehuurd die jong is met veel ervaring. Naar mijn mening is Tetiana slimmer en capabeler dan iedereen met wie ik tot nu toe heb gewerkt. Ik weet zeker dat dat komt omdat ze kan zich concentreren op de app waar ze mee bezig is en zich geen zorgen hoeft te maken over ander moeilijk werk. Haar technische vaardigheden zijn van een hoog niveau."

Als je nog meer wilt weten over het inhuren van ontwikkelaars in Oekraïne, neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier - onze experts helpen je graag verder.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
0/5
(0 reviews)