Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Oekraїne 3 succesverhalen van Nederlandse bedrijven die werken met Oekraïnese developers

3 succesverhalen van Nederlandse bedrijven die werken met Oekraïnese developers

Oekraїne
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

40% van de Nederlandse bedrijven zien het gebrek aan talent als het belangrijkste obstakel dat groei en uitbreiding van hun software development in eigen land in de weg staat. De situatie wordt verergerd door de concurrentie van grote bedrijven als Coolblue, Shell, bol.com, die de markt domineren.

Het resultaat is dat de kosten van het aantrekken en  inhuren van programmeurs maar blijven oplopen, en lokaal inhuren bijna onmogelijk is geworden voor kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven. Lees hier hoe 3 in Nederland gevestigde bedrijven hun recruitment “problemen” hebben opgelost middels het inhuren van Oekraïense developers.


Carerix 

Staffing en recruitmentsoftware in Rotterdam

Dit bedrijf heeft 6 Oekraïense developers ingehuurd in slechts 3 maanden tijd, wat in Nederland niet mogelijk was geweest. 

Arco CarerixArco Westbroek, 
Producthoofd bij Carerix

"Sommige bedrijven beginnen met outsourcen omdat ze denken dat het goedkoper is, maar dat is niet zo. Je doet het niet om geld te besparen, maar om snel nieuwe mensen te kunnen inhuren. Als je de komende drie maanden nieuwe mensen wilt hebben, dan kan dat in Oekraïne, maar waarschijnlijk niet in Nederland."

Over het bedrijf

Carerix is een grotere in Nederland gevestigde leverancier van recruitment software. Het bedrijf bedient dagelijks 800 klanten en meer dan 10.000 gebruikers uit 17 landen. Carerix biedt 4 kernoplossingen: recruitment en selectie, tijdelijke uitzendkrachten, staffing en corporate recruitment. Carerix helpt recruitmentbedrijven en recruitmentteams succesvoller worden met behulp van professionele online systemen. 

Bedrijfsomvang:  51-200 werknemers

Probleem:

In Nederland begint iedere recruitmentprocedure van een bedrijf met één enkele vraag: Ben jij aantrekkelijk genoeg als werkgever voor potentiële werknemers? Slechts 5% van bedrijven kan die vraag positief beantwoorden. Carerix heeft 70 mensen in dienst, maar dat is niet genoeg om aantrekkelijk te zijn voor ICT'ers in Nederland, omdat bedrijven als Coolblue, Shell, bol.com de Nederlandse markt beheersen. Zij hebben de naam en de grote merken. Techprofessionals accepteren een baan van zo'n bedrijf vaak snel en negeren de kleinere bedrijven. 

Oplossing:

In plaats van te proberen lokaal in Nederland in te huren besloot Carerix voor Oekraïense developers te opteren. Carerix verdubbelde zijn team 2 jaar geleden, en huurde een compleet nieuw team van 6 nieuwe mensen in. Het kostte slechts 3 maanden om 6 Oekraïense programmeurs aan boord te halen, iets dat in Nederland jaren zou hebben geduurd. Oekraïense developers zijn verantwoordelijk voor slimme oplossingen en het implementeren van nieuwe functionaliteit met bij Carerix. Volgens Arco Westbroek, Producthoofd bij Carerix is het inspireren van werknemers op productniveau de sleutel tot succes bij het inhuren van remote developers.

Tips van Carerix voor een goede samenwerking:

 • Een hoop Nederlandse bedrijven begint in Nederland, en moet dan kiezen: klein en lokaal blijven, of groeien en outsourcen.
 • Als je samenwerking op afstand wilt beginnen, zorg dan dat je alles in het Engels documenteert.
 • Kies niet voor outsourcing om op kosten te besparen. Denk eerder aan de flexibiliteit en de nieuwe capaciteiten die je opdoet als je werkt met programmeurs op afstand.
 • Succesvol worden met een remote team vraagt om meer aandacht en inspiratie dan een lokaal team.
 • Scrum is de sleutel tot remote cooperation – het vergroot de transparantie en laat je zien hoe developers te werk gaan.

 

 

TenderApp

Tender Intelligence Platform met hoofdkantoor in Hoevelaken

Oekraïense programmeurs gevestigd in Kiev helpen het bedrijf hun product ontwikkelen en implementeren nieuwe innovatieve oplossingen door het structureren van processen in Agile.   

Marcel TenderappMarcel Hazeleger, 
Mede-eigenaar TenderApp

"Naar mijn mening is offshore samenwerking niet alleen een kwestie van kosten besparen. Het is ook een kwestie van het kunnen beschikken over goede mensen in je project, en zorgen dat iedereen tevreden is over zijn of haar werk, iets dat in Nederland niet altijd goed gaat."

Over het bedrijf

TenderApp is een platform dat gegevens verzamelt en aanbiedt over aanbestedingen in gebruiksvriendelijke vorm. Met TenderApp ontvangen non-gouvernementele organisaties de nodige begeleiding en ondersteuning om aanbestedingsprocedures te kunnen doorlopen. Het kan tevens worden gebruikt als tool om interessante aanbestedingen in de gaten te houden en te beheren. 

Bedrijfsomvang: 11-50 werknemers

Probleem:

Het inhouseteam van TenderApp was niet technisch ingesteld en had geen ervaring met het opbouwen van een software development team. Daarom werd besloten tot een projectoutsourcingmodel. TenderApp gaf een leverancier alle projectvereisten en sprak een vaste prijs af. Maar het werkte niet. Vanwege constante veranderingen gedurende de ontwikkeling was men gedwongen het project te stoppen. Dat was het moment dat TenderApp besloot de samenwerking aan te gaan met een specialistisch, toegewijd developmentteam dat de veranderingen tijdens de ontwikkeling aankon en oplossingen zonder extra kosten implementeerde gedurende de development-cyclus.

Oplossing:

Door het inhuren van Oekraïense developers sloeg TenderApp twee vliegen in een klap – het inhouseteam werd uitgebreid met developers die in Kiev waren gevestigd en die alle benodigde technische en administratieve ondersteuning van Grid Dynamics ontvingen. Het developmentteam van TenderApp werkt met de Agile-methodologie, waardoor processen in het team transparanter en efficiënter zijn.
Marcel Hazeleger, mede-eigenaar van TenderApp raadt andere bedrijfseigenaars aan de Agile-methodologie te gebruiken.

 1. 'Scrum – A Pocket Guide' door Gunther Verheyen
 2. 'Head First Agile. A Brain-Friendly Guide' door Andrew Stellman en Jennifer Green
 3. 'The Devops Handbook. How to Create World-Class Agility, Reliability, and Security in Technology Organizations' door Gene Kim

Belangrijke lessen voor de inzet van developers in Oekraïne 

 • Als je niet technisch bent ingesteld, zorg dan dat je je goed op outsourcing voorbereidt – je kunt met technisch opgeleide mensen overleggen en hen naar hun mening vragen.
 • Om te zorgen dat je remote development team goed draait kun je iemand inhuren die Jira beheert als je er niet bent of het te druk hebt.
 • Bezoek je remote team zo vaak mogelijk. Zo kun je zaken bespreken en samen tijd doorbrengen.
 • Agile maakt processen transparanter en efficiënter, maar om het te kunnen implementeren dien je de basis te beheersen.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

Vive

Wealth Management Platform in Amsterdam

Het bedrijf heeft proactief 4 Oekraïense developers ingehuurd die bijdragen aan de ontwikkeling van het idee, en die zelfstandig bijdragen aan nieuwe innovatieve oplossingen.

Rogier ViveRogier Roukens 
CTO bij Vive
 
"Het was niet moeilijk iedereen actief te krijgen. Het zit ze in de genen. (...) Oekraïense developers voeren niet slechts uit, ze hebben oprechte belangstelling voor het product, willen graag samenwerken en dragen hun eigen ideeën bij. Ze dragen allerlei ideeën en initiatieven aan."

Over het bedrijf

Vive is een in Nederland gevestigd mobile-only wealth management platform. Het bedrijf combineert een slim wealth management platform, financiële planning, investeren en persoonlijk financieel advies in één mobiele applicatie. De Vive-app is een tool voor financiële planning op de lange termijn.

Bedrijfsomvang 11-50 medewerkers

Probleem

Er heerst een tekort aan technisch geschoolde mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt, en de situatie wordt bemoeilijkt door grote bedrijven die mensen trekken met hoge salarissen en uitbundige secundaire voorwaarden. Terwijl de vraag naar softwareprogrammeurs blijft toenemen, worden ze ook steeds duurder. Vive heeft geprobeerd lokaal nieuwe mensen aan te trekken door werk aan te bieden in een leuk team, maar er waren desondanks maar weinig mensen die op de vacatures reageerden. De meeste software-engineers kiezen voor werk bij grote bedrijven, die hogere bonussen kunnen bieden.

Oplossing

Vive begon 2 jaar geleden na te denken over remote cooperation, terwijl de hoeveelheid werk afnam en er moest worden gesneden in softwareontwikkeling. Vive besloot naar Oost-Europa te kijken, en koos uiteindelijk voor Oekraïne. Het land voldeed aan alle criteria die belangrijk waren voor Vive:

 • Culturele fit
 • Kosten
 • Beschikbaarheid van developers
 • Technology stack
 • Hoog niveau van technische scholing. 

Het kernteam van Vive bestaat nu uit 4 Oekraïense software developers – 2 zijn Ionic developers en 2 specialiseren zich in Java.

Tips van Vive om succesvol te werken met developers in Oekraïne.:

 • Moedig je developers aan vragen te stellen en hun mening te uiten.
 • Zorg dat je remote developers weten wat er zich in de rest van het team afspeelt.
 • Wees niet bezorgd als je remote programmeurs fouten maken –je kunt je beter zorgen maken als ze nooit nieuwe dingen proberen.
 • Definieer en documenteer al je vereisten en user stories voordat je remote developers inhuurt, en zorg dat je medewerkers vanaf dag één efficiënt kunnen werken.
 • Probeer niet te micromanagen – leg je programmeurs problemen voor en geef ze genoeg tijd om met innovatieve oplossingen te komen.
 • Kies niet voor de goedkoopste oplossing – ook al kiezen veel bedrijven voor remote cooperation om kosten te besparen, dat is in de ervaring van Vive niet wat je bedrijf succes oplevert. 

Waarom Nederlandse bedrijven Oekraïense ontwikkelaars inhuren via Grid Dynamics?

 1. Grid Dynamics heeft meer dan 15 jaar ervaring met het bouwen van software development teams op maat in Oekraïne, en heeft al meer dan 300 cliënten geholpen om hun bedrijfsdoelen te bereiken.
 2. We zijn sterk gericht op de Oekraïense technologiemarkt, en hebben 3 software development centers in Oekraïne.
 3. Het gros van onze cliënten bestaat uit bedrijven met tussen de 1-10, 11-50 en 51-200 medewerkers, waarvan 40% uit Nederland en 30% uit de US.

We komen graag in contact om te kijken hoe we u kunnen helpen! Neem contact via het onderstaande formulier om meer te weten te komen over een samenwerkking met Grid Dynamics.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
0/5
(0 reviews)