Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Oekraїne Oekraïne, een goudmijn van remote developers

Oekraïne, een goudmijn van remote developers

Oekraїne
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

Dit jaar stond Nederland op de vierde plaats van de beste tech-naties in Europa, met 12 unicorns, startups met een waarde van meer dan $1 miljard. De vraag van Nederlandse bedrijven naar ICT-specialisten is onverzadigbaar. Volgens Quote zijn Nederlandse unicorns samen meer dan €44 miljard waard. Nederland produceert elk jaar een startup die de grens van de €1 miljard doorbreekt, zoals Adyen, Takeaway.com en Booking.com.

Deze groei zet een enorme druk op de arbeidsmarkt voor software developers, en de tekorten aan technisch geschoold personeel die al decennia geleden zijn voorspeld in Nederland zijn uitgekomen. Wat veel mensen destijds niet hebben voorspeld, is dat het als gevolg van technologische vooruitgang en mondialisering gemakkelijker is geworden om mensen uit het buitenland in te zetten. Het is mogelijk een developer in te huren en onderdeel van je team te maken die niet fysiek aanwezig is in je bedrijf.

Tekort aan ICT-specialisten

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven ziet een tekort aan talent als het belangrijkste obstakel voor groei en uitbreiding hun software ontwikkeling bedrijf. De situatie wordt verergerd door de concurrentie van grote bedrijven zoals Coolblue, Shell en Bol.com. Als gevolg hiervan blijven de kosten voor het aantrekken en inhuren van programmeurs stijgen, en is het lokaal inhuren van een developer praktisch onmogelijk voor kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven.

Simon Ricker, Business Development Manager bij Grid Dynamics: "Kleinere en middelgrote bedrijven met minder dan 500 werknemers moeten meer rekruteringsinspanningen richten op middelgrote en senior softwareontwikkelaars. Voor grotere bedrijven is het gemakkelijker om talent op senior niveau aan te trekken, omdat ze hogere salarissen en meer voordelen kunnen bieden. Senior developers hebben bovendien niet de neiging om regelmatig van werkplek te veranderen. Het kost dus veel moeite en middelen om ze aan boord te krijgen. Kleine en middelgrote bedrijven die outsourcing overwegen kiezen vaak voor Oekraïne, omdat ze snel en direct toegang hebben tot een pool van softwareontwikkelaars met een gedegen technische opleiding en enkele jaren commerciële ervaring.

Remote developers in Oekraïne inhuren

Terwijl Nederland worstelt met tekorten is Oekraïne op slechts drie uur vliegen van Amsterdam uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt van outsourcing en R&D voor Nederlandse bedrijven. Oekraïne beschikt over 185.000 technische specialisten en lagere lonen dan in Europa. Ondanks de dreigende economische crisis als gevolg van de COVID-19-pandemie blijven Nederlandse ICT-bedrijven in Oekraïne profiteren van de voordelen van Oekraïense tech-talenten en van lage belastingen.

Sommige bedrijven hebben exponentieel kunnen groeien, zoals ISM dat zich richt op e-commerce. Na meer dan 10 jaar actief te zijn geweest in Oekraïne concludeert CEO Dmitry Antonyuk dat hij veel meer heeft kunnen doen dan bedrijven die niet outsourcen.

Met bijna de helft van de klanten in Nederland groeide het bedrijf jaarlijks met 20-30%, voordat de uitbraak van het coronavirus plaatsvond. Een dergelijke groei was te danken aan Oekraïens talent. Als bedrijven gemiddeld drie tot zes maanden besteden aan het zoeken naar een ICT-specialist in westerse landen, duurt het in Oekraïne maar een maand. De arbeidswetgeving in Nederland is gecompliceerder dan in Oekraïne. Zelfs voor een kortlopend technologie project in Nederland moet een bedrijf werknemers in dienst nemen. In Oekraïne staat 90% van de software ontwikkelaars geregistreerd als zelfstandig ondernemer. Zo kunnen ze flexibele contracten met bedrijven onderhouden.

Oekraïne als outsourcing bestemming

Oekraïne is een toonaangevende ICT outsourcing bestemming in Europa vanwege het bloeiende ecosysteem van technologiebedrijven, de grote talentenpool en het hoge opleidingsniveau. Oekraïense softwareontwikkelaars worden erkend als een van de sterkste ICT-professionals wereldwijd dankzij hun solide technische expertise, hoge Engelse taalvaardigheid en kennis van opkomende disciplines zoals AI, big data en blockchain.

Oekraïne heeft meer dan 185.000 ICT-professionals, meer dan 36.000 technisch afgestudeerden per jaar, meer dan 1.500 software ontwikkelings bedrijven, 2.000 opkomende startups, 110 R&D-centra en een levendige tech-community. 80% van de Oekraïense software ontwikkelaars spreekt Engels, er is culturele compatibiliteit met West-Europa, het land heeft de beste prijs/kwaliteitverhouding ter wereld, er heerst een zeer gunstig bedrijfsklimaat, en bovendien is het tijdsverschil voor de meeste Europese landen slechts een uur. De kwaliteit van het technisch onderwijs in post-Sovjetstaten is erg hoog. Volgens de QS World University Rankings zijn 30 universiteiten van de 369 beste onderwijsinstellingen in Europa gevestigd in Oost-Europa.

Oekraïense softwareontwikkelaars zijn goed in verschillende technologieën, waarbij Java (17,8%), C# (14%), JavaScript (17,7%), php (12%) en Python (10,9%) de meest populaire programmeertalen zijn. Volgens Linkedin Research heeft Oekraïne 9.000 php-ontwikkelaars, 8.000 Java-ontwikkelaars en 8.000 JavaScript-ontwikkelaars, 3.000 Python-ontwikkelaars, en 1.000 Ruby on Rails software ontwikkelaars. Er is ook een aantal technologieën dat in Oekraïne op grotere schaal wordt gebruikt dan in enig ander land ter wereld. Oekraïne staat wereldwijd op de eerste plaats wat betreft het aantal Unity3D game ontwikkelaars en C++ developers.

De Oekraïense markt wordt bovendien in zijn algemeenheid steeds aantrekkelijker voor buitenlandse handel en investeringen. Dit komt onder andere door DCFTA, het economische deel van het associatieverdrag dat Oekraïne met de EU heeft gesloten. Veel Oekraïense ondernemers staan open voor buitenlandse knowhow.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Juliya Mankovskaya

Juliya Mankovskaya is an avid Outreach Specialist at Grid Dynamics. She is passionate about Digital Marketing, IT and modern technologies. Juliya is responsible for Grid Dynamics social media promotion and external publications.

Rate this article
0/5
(0 reviews)