Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Oekraїne Software Ontwikkeling Bedrijven in Oekraїne: Onderzoek de Trends en Mogelijkheden binnen de Grootste Europese IT-markt

Software Ontwikkeling Bedrijven in Oekraїne: Onderzoek de Trends en Mogelijkheden binnen de Grootste Europese IT-markt

Oekraїne
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

Wat hebben Skype, Boeing, Bosch en eBay gemeen? Naast miljarden dollars inkomsten en miljoenen klanten over de hele wereld, is dat de keuze van een outsourcing locatie die de bovengenoemde bedrijven verenigt. Zij waren een van de eersten die het potentieel van Oekraïne als IT leverancier zagen.

Het afgelopen decennium heeft het land wereldwijde erkenning gekregen als outsourcing locatie. Oekraïne werd gerangschikt als de nummer 1 outsourcing markt in Oost-Europa, volgens Outsourcing Journal, en het  №1 land in de CEE volgens outsourcing volume (CEEOA). Gartner heeft het land opgenomen in de top 20 van offshore locaties in de EMEA, terwijl A.T. Kearney Oekraïne op de 24e plaats plaatste in hun Global Services Location Index 2017.


In dit artikel zullen we de huidige staat van de Oekraïense IT industrie bekijken. Dus als u van plan bent om offshore ontwikkelaars in Oekraïne in te huren, duik er dan meteen in!

De Oekraïense software ontwikkeling markt in cijfers: Outsourcing groeit

De IT dienstenmarkt in Oekraïne is een bastion van stabiele groei. Volgens een recente PwC analyse is de markt in de periode van 2011 tot 2015 met 150% gestegen en heeft het potentieel om tot 2020 $ 5,7 miljard te bereiken.

oekraïense software ontwikkeling markt

De groei van Oekraїense IT diensten marktomvang vanaf 2011 tot 2015 en 2020 prognose

Ondanks het groeiend aantal startups en product bedrijven, blijft outsourcing het leidende segment van de Oekraïense IT sector. In de eerste helft van 2017 is de IT export omvang met 18,3% (tot $ 1,256 miljard) gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Dit maakt de informatietechnologie de op twee na grootste industrie in Oekraïne door de export omvang, waardoor meer dan 3% van het BBP wordt gevormd (er wordt verwacht 15% te bereiken tot 2020).

Volgens een aantal bronnen is export goed voor 75% - 90% van de totale IT dienstverlening door lokale bedrijven, in vergelijking met de 8% die aan interne projecten is toegewezen. Software ontwikkeling zelf maakt meer dan 70% van de Oekraïense outsourcing omvang. 

Hoeveel software ontwikkeling bedrijven zijn er in Oekraïne?

Het aantal software ontwikkeling bedrijven in Oekraïne is ook gegroeid: van 940 in 2009 tot 1050 in 2011. Vanaf nu variëren de cijfers tussen 1391 en 1650, volgens verschillende bronnen.

Het echte aantal IT bedrijven in Oekraïne zou zelfs aanzienlijk hoger kunnen zijn als we rekening houden met de kleine web studio's met minder dan 10 ontwikkelaars en bureaus die één grote klant hebben. Zulke bedrijven hebben vaak geen middelen om zichzelf te promoten of zijn te jong om geregistreerd te zijn in lijsten of catalogussen.

Waar zijn de meeste Oekraïense software ontwikkeling bedrijven gevestigd?

Volgens het laatste onderzoek van StackOverflow zijn er in Oekraïne ongeveer 166 duizend software ontwikkelaars, ong. 35% van de hele tech talentenpool in Midden- en Oost-Europa. Meer dan 40% van de Oekraïense programmeurs woont in Kiev. Andere populaire locaties zijn Kharkiv, Lviv, Dnipro en Odesa.

ontwikkelaar populatie over belangrijke Oekraїende steden

Ontwikkelaar populatie over belangrijke Oekraїende steden volgens StackOverflow

Volgens de meeste bronnen zijn ongeveer 60% van de Oekraïense software ontwikkelaars momenteel bezig met outsourcing. Daarom is het geen verrassing dat de meeste bedrijven, die IT diensten exporteren zich in de steden met de grootste talentenpool bevinden. Bijvoorbeeld in Kyiv is er meer dan 40% van alle software ontwikkeling bedrijven in Oekraïne.

meest populaire locaties tussen oekraїense software ontwikkeling bedrijven

De meest populaire locaties tussen Oekraїense software ontwikkeling bedrijven volgens mappedinua.com

Wat is de gemiddelde software ontwikkeling bedrijfsomvang in Oekraïne?

De meeste lokale software ontwikkeling bedrijven zijn middelgrote bureaus: 41% van de leveranciers die in het rapport worden vermeld door Ukraine Digital News hebben 20-99 werknemers, terwijl bedrijven met 100-299 personeelsleden 18% uitmaken.

software ontwikkeling bedrijven in oekraїne

Software ontwikkeling bedrijven in Oekraïne door het aantal werknemers, volgens uadn.net

Het is ook belangrijk dat veel kleine software ontwikkeling bedrijven (<20 werknemers) in Oekraïne web studio's of hechte ontwikkelaars groepen zijn die met één klant samenwerken.

De inkomsten van enkele van de grotere software ontwikkeling bedrijven in Oekraïne kunnen echter ook afhankelijk zijn van één grote klant. In deze gevallen wordt de meerderheid van de ontwikkelaars ingehuurd om aan het hoofdproject te werken. Als de klant vertrekt, moet het ontwikkelingsbedrijf herstructureren, een nieuwe klant vinden of het grootste deel van zijn personeel ontslaan.

In Oekraïne zijn er meer dan 160 middelgrote bedrijven met meer dan 50 werknemers. Grid Dynamics is een van deze bedrijven die opgenomen zijn in de top 50 Oekraïense middelgrote / grote IT bedrijven. Het aantal ontwikkelaars in de gegeven bedrijven heeft een stabiele groeipatroon (gemiddeld 6-7% per maand).

Veel van de grote software ontwikkeling bedrijven die actief zijn in Oekraïne hebben hun hoofdkantoor in andere landen, waaronder de VS, Israël, Denemarken en Zwitserland. Grid Dynamics is bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf met ontwikkelingscentra in Oekraïne. Bovendien breiden sommige Oekraïense bedrijven zich buiten Oekraïne uit door kantoren te openen in Polen, Bulgarije, Roemenië, Wit-Rusland en Spanje.

Waar komen de klanten vandaan? Belangrijkste locaties voor Oekraïense IT diensten export

Volgens Ukraine Digital News blijft de Verenigde Staten de belangrijkste doelmarkt voor de meeste Oekraïense software ontwikkelbedrijven, die ongeveer 80% van de geëxporteerde IT diensten in beslag neemt. De EU-landen, namelijk het Noordse blok en Israël behoren ook tot de populaire export locaties, wat geen verrassing is, rekening houdend met de geografische nabijheid en het gebrek aan developers in de deze regio's.

belangrijke doelmarkten voor it diensten export tussen oekraїense bedrijven

Belangrijke Doelmarkten voor IT diensten export tussen Oekraїense bedrijven volgens Ukrainian Hi-Tech Initiative

Wat is de belangrijkste industrie focus voor Oekraïense software ontwikkeling bedrijven?

De meest populaire zakelijke gebieden voor software ontwikkeling bedrijven in Oekraïne zijn e-commerce, ondernemen en finance. Bijna 50% van de leveranciers die op Clutch.co worden vermeld, noemen een van deze drie industrieën als een van hun kerncompetenties. Andere populaire zakelijke gebieden zijn onder meer onderwijs, gezondheidszorg, travel tech en telecom.

industrie focus voor oekraïense software ontwikkeling bedrijven

Industrie focus onder Oekraïense software ontwikkeling bedrijven, volgens Clutch.co 

Wat zijn de kern webtechnologieën die door Oekraïense IT-bedrijven worden gebruikt?

De meest gebruikte web ontwikkeling tech stacks onder Oekraïense bedrijven zijn PHP, Python / Django, .NET en Java. CMS solutions, waaronder Drupal en Wordpress, zijn minder populair.

webtechnologieën die door oekraïense it bedrijven worden gebruikt

Kern webtechnologieën die volgens clutch.co door Oekraïense software ontwikkeling bedrijven worden gebruikt

Mobiele ontwikkeling bedrijven in Oekraïne

Het is onmogelijk om het marktaandeel van mobiele engineering in Oekraïne te schatten: de meeste software ontwikkeling bedrijven bieden zowel web- als mobiele app-ontwikkelingsdiensten.

Wat de belangrijkste focus in mobiele ontwikkeling betreft, hebben de meeste Oekraïense providers de neiging zich te richten op native iOS- en Android-ontwikkeling, waarbij Android iets populairder is. Hybride en cross-platform solutions verliezen hun populariteit bij Oekraïense bedrijven.

mobiele ontwikkeling bedrijven in oekraïne

Mobiele ontwikkeling trends onder Oekraïnes software ontwikkeling bedrijven, volgens Clutch.co

De belangrijkste doelgroep voor mobiele ontwikkeling bedrijven in Oekraïne zijn kleine bedrijven en startups: 51% van de bedrijven noemt deze marktsegmenten als hun primaire aandachtsgebied. Er is echter een enorme expertise in projecten op ondernemingsniveau: klanten van Oekraïense bedrijven zijn Microsoft, AOL, Oracle, Citi, Cisco en Intel.

Meer dan 60% van de bedrijven, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van mobiele apps, bieden ook oplossingen voor draagbare apparaten. Daarnaast hebben een aanzienlijk aantal Oekraïense mobiele ontwikkeling bedrijven expertise in IoT- en AR / VR-domeinen en zelfs in Blockchain.

Oekraïense game ontwikkeling

Game ontwikkeling is een ander bloeiend onderdeel van de Oekraïense IT sector. Met een marktwaarde van $ 195 miljoen volgens Newzoo staat Oekraïne op de 3e plaats in de Oost-Europese landen en staat op de 42ste plaats in de wereldwijde ranking.

oekraïense game ontwikkeling

De sector groeit snel, geholpen door de grote vraag en interessante projecten, en het aantal professionele game ontwikkelaars in Oekraïne toont ook een constante groei. Veel game ontwerp en Unity 3D ontwikkelaars scholen gaan in het land open om aan deze vraag te voldoen.

Er zijn momenteel ongeveer 100 bedrijven die zijn gespecialiseerd in zowel mobiele / sociale gaming als videogame vorming, waaronder enkele wereldberoemde product bedrijven zijn. Enkele van de meest populaire videogames die in Oekraïne zijn geboren, zijn S.T.A.L.K.E.R. en Metro 2033.

De Oekraïense game ontwikkeling industrie heeft recent sterk gegroeid dankzij verschillende grote overnames en een gestage instroom van investeringen. Een Oekraïense game-analytics startup won zelfs de TechCrunch Disrupt challenge in 2016.Veel software ontwikkeling bedrijven in Oekraïne hebben kleine game studio's of zelfs gespecialiseerde cursussen gericht op game ontwerp en ontwikkeling. Er is nog een vraag naar Unity 3D ontwikkelaars, wat eigenlijk verklaart waarom C # de op drie na populairste taal is onder Oekraïense software ontwikkelaars met een marktaandeel van 14,9%.

Voorkomende bedrijfsmodellen bij Oekraïense software ontwikkeling bedrijven. Hoe werken ze?

Enkele van de populairste samenwerkingsverbanden die door bedrijven in Oekraïne worden gebruikt:

  • Project outsourcing

Als u dit model kiest, behandelt uw leverancier vanaf het begin alle aspecten van het software ontwikkelingsproject. Outsourcing bedrijven bieden meestal end-to-end-diensten aan, inclusief projectbeheer. Dit betekent dat de klant geen technische expertise in huis hoeft te hebben om het proces te beheren. Daarom worden alle aspecten van het ontwikkelingsproces afgehandeld door de leverancier met weinig betrokkenheid van de klant.

In een typisch project outsourcing bedrijf zullen ontwikkelaars tegelijkertijd aan verschillende projecten werken, dat heeft invloed op een lagere betrokkenheid van ontwikkelaars in het project.

  • Toegewijd team

Een toegewijd team laat de klant meer controle hebben over het software ontwikkelingsproces en leidt tot meer teambetrokkenheid, vooral omdat de software ingenieurs zich kunnen concentreren alleen op één project.

Tegelijkertijd biedt dit model nog steeds niet de mogelijkheid voor een klant om zijn eigen software ontwikkelaars voor het project te kiezen (meestal kunt u alleen kiezen uit een beperkt aantal kandidaten die door de leverancier worden aangeboden). Bovendien wordt in dit geval projectbeheer meestal ook door de leverancier afgehandeld.

  • Uitgebreid team

Een uitgebreid team is een verbeterde versie van een speciaal ontwikkelteam. In dit geval wordt het team verzameld om specifiek aan uw projectbehoeften te voldoen: u interviewt de ontwikkelaars en neemt zelf beslissing om in te huren. Bovendien hebt u de volledige controle over het ontwikkelingsproces: van het beheren van uw offshore team alsof het uw interne team is, tot het op en neer schalen op elk moment van uw samenwerking.

Dankzij directe communicatie en minimale betrokkenheid van derden bij het proces, zijn uw ontwikkelaars 100% toegewijd aan uw project en tonen zij hogere productiviteit. Bovendien is deze benadering gebaseerd op het zogenaamde "Kosten +" model, dat bestaat uit salarissen voor software ontwikkelaars en een vast maandelijks servicetarief.

In 1999 begon Grid Dynamics als outsourcing bedrijf. We beseften echter al snel dat onze klanten meer controle wilden hebben over het ontwikkelingsproces. Daarom hebben we besloten om het uitgebreide team model te gebruiken. Sindsdien hebben we meer dan 85 bedrijven over de hele wereld geholpen om contact te leggen met talentvolle Oekraïense ontwikkelaars en hun eigen software ontwikkelteams uit te breiden.

Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
0/5
(0 reviews)