Link copied to clipboard
Home Diensten Wereldwijde teamvergroting Blog Oekraїne 12 redenen om softwareontwikkelaars in Oekraïne in te huren voor ICT-outsourcing

12 redenen om softwareontwikkelaars in Oekraïne in te huren voor ICT-outsourcing

Oekraїne
Best beoordeelde software ontwikkeingsl bedrijf

Krijg zorgvuldig geselecteerde tech-experts om uw team aan te vullen of bouw een hoogwaardige mobiele/web-app vanaf scratch.

Neem contact op

ICT-outsourcing naar Oekraïne wordt steeds populairder: Oekraïne wordt een toonaangevende bestemming voor ICT-outsourcing in Europa dankzij het bloeiende tech-ecosysteem, dat naar verwachting in 2025 $ 8,4 miljard aan export waard is, een grote talentenpool van 200.000 softwareontwikkelaars en sterk technisch onderwijs.

Softwareontwikkelaars in Oekraïne worden erkend als de op 4 na sterkste wereldwijd dankzij hun technische expertise, hoge Engelse vaardigheidsniveau (70% spreekt Engels op een hoog niveau) en kennis van opkomende disciplines als Go, AI, big data en blockchain.

Geen wonder dat Microsoft, Samsung en Apple graag outsourcen naar Oekraïne om aan geavanceerde softwareoplossingen te bouwen.


12 redenen waarom technische bedrijven softwareontwikkeling liever uitbesteden aan Oekraïne

1. Oekraïne is de op één na grootste ICT-outsourcingmarkt in CEE

Tijdens de wereldwijde lockdown van 2021 liet de ICT-sector in Oekraïne een groei van 20% zien met een waardetoename van meer dan 6 miljard dollar.

Volgens PWC staat Oekraïne op de 5e plaats in de top 25 van exporteurs van ICT-diensten.

De gemeenschap van softwareontwikkelaars groeide in 2017 met 27%. Momenteel werken er in Oekraïne meer dan 200.000 softwareontwikkelaars in outsourcing.

Hire Ukrainian Software Developers for IT Outsourcing

Waarom softwareontwikkelaars in Oekraïne inhuren voor ICT-outsourcing?

Ontwikkelaars in Oekraïne staan ​​op de 5e plaats van de beste softwareontwikkelaars ter wereld met een gemiddelde score van 93,17%. Binnen Europa staan softwareontwikkelaars uit Oekraïne op de 4e plaats (SkillValue 2019).

Ukrainian developers rank 5th among the best software developers in the world

Softwareontwikkelaars in Oekraïne staan ​​op de 5e plaats van de beste softwareontwikkelaars ter wereld

 

Developers in Ukraine rank 4th among the best software developers in Europe

Ontwikkelaars in Oekraïne staan ​​op de 4e plaats van de beste softwareontwikkelaars in Europa

Softwareontwikkelaars in Oekraïne zijn bedreven in verschillende technologieën, waarbij JavaScript (18,4%), Java (15,4%), C# (13,7%), Python (13,2%) en php (10,8%) de populairste programmeertalen zijn in 2021 (1).

Core web technologies used by software development companies in Ukraine, according to Clutch.co

De belangrijkste webtechnologieën die worden gebruikt door softwareontwikkelingsbedrijven in Oekraïne, volgens Clutch.co

Volgens onderzoek van Linkedin voor Grid Dynamics heeft Oekraïne 9.000 php-ontwikkelaars, 8.000 Java-ontwikkelaars en 8.000 JavaScript-ontwikkelaars, 3.000 Python-ontwikkelaars en 1.000 Ruby on Rails-ontwikkelaars.

De ICT-industrie van Oekraïne staat wereldwijd op de eerste plaats wat betreft het aantal Unity3D-spelontwikkelaars en C++-ontwikkelaars en op de tweede plaats als het gaat om JavaScript-, Scala- en Magento-ontwikkelaars.

In Oekraïne claimt de software-outsourcingindustrie de 3e plaats voor wat betreft het aantal Node.js-, Python-, ASP.NET-, Ruby-, Symfony- en php-ontwikkelaars.

Ukrainian software developers: popular technologies

Softwareontwikkelaars in Oekraïne: populaire technologieën

Hoogwaardig technisch onderwijs is een van de redenen dat het relatief eenvoudig is om back-end softwareontwikkelaars in te huren met voldoende vaardigheden om hoogbelaste systemen met complexe logica te bouwen.

Voor wat betreft front-end webontwikkelaars neemt de software-outsourcingindustrie in Oekraïne de 5e plaats in, en er is ook geen tekort aan Android-ontwikkelaars en iOS-ontwikkelaars (3).

Mobile development trends in IT outsourcing in Ukraine

Ontwikkelingstrends in mobile in ICT-outsourcing in Oekraïne

Bovendien heeft Oekraïne een diepe talentpool van UI/UX-ontwerpers, bedrijfsanalisten, softwaretesters, infrastructuur-ontwikkelaars, DevOps en vele andere specialisten.

Front-end developers in Ukraine

Front-end softwareontwikkelaars in ICT-outsourcing van Oekraïne en wereldwijd

2. Sterke technische vaardigheden en eersteklas onderwijs

De 402 universiteiten en hogescholen van Oekraïne (4) hebben meer afgestudeerden per jaar dan andere innovatieve landen zoals Japan, Zweden, Noorwegen, België of Nederland (5).

Ongeveer 75% van de softwareontwikkelaars in Oekraïne heeft een mastertitel, 6,3% heeft twee masters en 1,5% is gepromoveerd.

Elk jaar studeren meer dan 36.000 studenten af met een diploma in ICT-gerelateerde vakgebieden.

Het World Economic Forum noemt Oekraïne in de top 10 van landen wereldwijd op basis van het aantal softwareontwikkelaars, met een jaarlijks totaal van 130.000 afgestudeerden.

Countries with the most engineering graduates

Landen met de meeste afgestudeerden in de techniek

Techbedrijven spelen een cruciale rol bij de modernisering van het hoger onderwijssysteem door STEM-studenten op maat gemaakte technische cursussen te bieden.

Door gezamenlijke inspanning van de LNU en grote technologiebedrijven in Oekraïne kunnen STEM-studenten nu statistiek, datawetenschap, cyberbeveiliging, programmeren, sensor- en analytische systemen, HR en veel aanverwante onderwerpen bestuderen.

Ook is het ICT-cluster van Lviv onlangs educatieve programma's begonnen in opkomende disciplines zoals AI, Data Science en IoT aan twee toonaangevende universiteiten in Lviv.

Terwijl technische universiteiten tech-specialisten op instapniveau afleveren, zijn de meer ervaren ontwikkelaars bezig zichzelf op te leiden: meer dan 85% van de softwareontwikkelaars leest na werktijd materiaal over hun vakgebied en niche.

3. De technische sector in Oekraïne groeit elk jaar met meer dan 20%

Het volume van de export van ICT-outsourcingdiensten in Oekraïne is de afgelopen vijf jaar gegroeid met 29,3% in 2018, 31,4% in 2019 en 20,4% tijdens de pandemie in 2020.

Het aantal softwarebedrijven in Oekraïne groeide van 1.050 in 2011 tot 1.650 in 2020. Een aantal van de beste ICT-outsourcingbedrijven in Oekraïne heeft de drempel van 6.000 werknemers overschreden en laat een constante groei zien.

Dat geldt ook voor de veelzijdigheid van de diensten die deze bedrijven aanbieden: web- en mobile development, UI/UX-ontwerp, quality assurance en testing, dedicated teams, R&D-services, IT-consulting, big data en analyse, en meer.

Oekraïne is de thuisbasis van 2.000 startups, waaronder Grammarly, Reface, Preply, Ajax, Jooble, DepositPhotos, GitLab en PetCube.

De beste 6 redenen om te kiezen voor ICT-outsourcing naar Oekraïne:

 • 1e outsourcingmarkt van Centraal Europa (Outsourcing Journal)
 • Beste offshoring-bestemming van 2017 (GSA)
 • 1e in de CEE op outsourcingvolume (CEEOA)
 • Top 20 offshore locaties in EMEA (Gartner)
 • Top 50 landen op volume van outsourcingactiviteiten (A.T. Kearney)
 • Top 25 exporteurs van ICT-diensten (PwC)

Meer dan 100 Fortune 500-bedrijven outsourcen naar Oekraïne.

Bovendien staan ​​18 outsourcingbedrijven in Oekraïne in de top 100 van beste outsourcingbedrijven ter wereld.

Omdat Oekraïne zo'n vruchtbare bodem is voor tech-initiatieven, biedt het land een goede kwaliteit/waardeverhouding die de grote techbedrijven aantrekt.

Oekraïne telt 110 R&D-centra van techreuzen, waaronder Microsoft, Samsung Electronics, Apple, Skype, IBM, Boeing, Ericsson, Siemens, Oracle, Magento en Wargaming.

Google kocht Viewdle, een bedrijf voor gezichtsherkenning, Snapchat kocht Looksery, een realtime app voor gezichtsaanpassing en Oracle kocht Maxymiser, cloud based software voor marketeers.​

Bovendien heeft Kiev, de hoofdstad en belangrijkste techhub van Oekraïne, meer investeerders dan Warschau, Wenen, Oslo en Kopenhagen (7).

Daaronder vallen AVentures Capital, Chernovetsky Investment Group (CIG), Digital Future, Imperious Group, SMRK, TA Ventures en Vostok Ventures.

Softwareontwikkelaars uit Oekraïne hebben vaak sterke zakelijke relaties met klanten uit grote Europese techhubs met durfkapitaalfondsen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.

De totale durfkapitaalinvestering in startups in Oekraïne was 258 miljoen dollar in 2017 en 337 miljoen dollar in 2018, en blijft groeien.

4. De ICT-sector is in Oekraïne de nummer 1 bestemming qua werkgelegenheid

Bovengemiddelde salarissen en het vermogen om voor buitenlandse technologiebedrijven te werken maken de technologiesector tot de meest gewilde werkgever onder Oekraïners.

Hoewel het steeds ingewikkelder wordt om toe te treden tot de technische industrie vanwege groeiende verwachtingen heeft de softwareontwikkelingsindustrie in Oekraïne momenteel nog steeds te maken met een krachtige toestroom van getalenteerde specialisten uit allerlei vakgebieden.

Tech-specialisten tonen de hoogste mate van werkmotivatie: 92% van hen zegt dat ze hun baan interessant en uitdagend vinden en hetzelfde geldt voor senior PM's, productmanagers, HR-managers en datawetenschappers.

Houd er rekening mee dat als we het hebben over tech-specialisten, we alle soorten tech-professionals bedoelen: softwareontwikkelaars, quality assurance-specialisten, projectmanagers, Scrum-masters, productmanagers, analisten, grafisch ontwerpers (UI/UX), marketingspecialisten en content creators.

5. 85% van de softwareontwikkelaars in outsourcing in Oekraïne spreekt gemiddeld of bovengemiddeld goed Engels

85% procent van softwareontwikkelaars in Oekraïne geeft aan een gemiddeld of hoger niveau van Engelse taalvaardigheid te hebben (9).

De meeste softwareontwikkelings- en ICT-outsourcingbedrijven in Oekraïne bieden gratis Engelse les aan voor hun werknemers, waardoor hun Engels beter wordt.

English proficiency of Ukrainian software developers

Engelse vaardigheid van softwareontwikkelaars in Oekraïne

6. Technologiebedrijven in Oekraïne worden opgericht door ondernemers met een vrije mentaliteit

Het laat zien hoe technologiebedrijven hun processen, communicatie en bedrijfsbeleid organiseren.

In het algemeen hebben technologiebedrijven in Oekraïne een westerse bedrijfscultuur: Softwareontwikkelaars in Oekraïne zijn probleemoplossers en uitstekende communicators.

Ze staan ​​open voor discussie, zijn betrokken bij de projecten waaraan ze werken en geïnteresseerd in hun succes.

Mid-level en senior softwareontwikkelaars presteren beter als ze een zekere mate van onafhankelijkheid hebben.

Het bedrijfsleven in Oekraïne heeft enkele starre patronen uit het verleden doorbroken, zoals strikte naleving van hiërarchie en geformaliseerde communicatie.

Er zijn veel bedrijven in Oekraïne opgericht door ondernemers uit West-Europese landen en de Verenigde Staten, waaronder Grid Dynamics.

De meeste hebben hun hoofdkantoor in de EU of de VS, wat het proces van outsourcing van software development naar Oekraïne vanuit juridisch oogpunt aanzienlijk vereenvoudigt.

7. Beste prijs/kostenverhouding

Vergeleken met Polen, Wit-Rusland en Tsjechië biedt Oekraïne scherpe tarieven voor het outsourcen van software development met een veel grotere pool van technisch talent.

Het gemiddelde uurtarief voor softwareontwikkeling ligt tussen de $ 25 en $ 50, met een gemiddeld salaris voor softwareontwikkelaars tussen $ 1.400 en $ 3.300 per maand (exclusief belastingen en bijdragen voor sociale zekerheid).

IT outsourcing services: average hourly rates for software developers by region

ICT-outsourcingdiensten: gemiddelde uurtarieven voor softwareontwikkelaars per regio

Deze tarieven lijken misschien hoger dan in andere populaire ICT-outsourcinglanden.

Maar ze zijn nog steeds aanzienlijk lager dan die in West-Europa en Noord-Amerika, waar een software-engineer bijna $ 100 per uur kost.

De gemiddelde salarissen in Oekraïne zijn aanzienlijk lager dan in buurland Polen.

Een mid-level softwareontwikkelaar in Oekraïne verdient bijvoorbeeld ongeveer $ 30.000 per jaar (PayScale), terwijl een senior softwareontwikkelaar $ 48.000 per jaar verdient.

De maandsalarissen van softwareontwikkelaars variëren tussen $ 1.300 voor een junior ontwikkelaar en $ 4.600 voor een senior ontwikkelaar en variëren ook afhankelijk van de technologie.

Average Salary for Software Developer in Ukraine

Gemiddeld salaris van softwareontwikkelaars in Oekraïne

Recente hervormingen op het gebied van licenties hebben het zakendoen in Oekraïne drastisch verbeterd.

Een gids voor nearshore software development in Oost-Europa

Marktstatistieken voor softwareontwikkeling van de tech-landen - Polen, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Wit-Rusland en Kroatië.

8. Slecht 1 uur tijdsverschil met de meeste Europese landen

Softwareontwikkelaars in Oekraïne lopen slechts een uur voor op de meeste Europese landen, en werken 7 van de 8 of 9 kantooruren tegelijk met hun westerse collega's.

Een rechtstreekse vlucht naar grote Europese steden vanuit Oekraïne duurt niet langer dan 3 uur.

Ukraine International Airlines biedt regelmatige rechtstreekse vluchten van Oekraïne naar Londen, Berlijn, Amsterdam en andere grote tech-hubs.

Zo gaan er vanuit de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, ten minste drie rechtstreekse vluchten per dag naar de grootste luchthavens van Londen (Heathrow, Gatwick en Luton), verzorgd door Ukraine International Airlines of British Airways.

Om wat te besparen kun je voor € 18 of € 22 met Ryanair of Wizz Air UK vanaf grote steden in Oekraïne zoals Kiev, Kharkiv of Lviv naar Londen reizen.

Je kunt een rechtstreekse vlucht van Kiev naar Amsterdam of Berlijn nemen, aangeboden door Ukraine International Airlines, KLM of Wizz Air.

Oekraïne is een aantrekkelijke offshore-locatie voor Noord-Amerikaanse bedrijven, aangezien het tijdsverschil van 7 uur tussen Oekraïne en de oostkust van de VS meer mogelijkheid biedt om werkuren te delen dan India, Vietnam, de Filippijnen en andere low cost ICT-outsourcingbestemmingen.

Tegenwoordig biedt Ukraine International Airlines ook rechtstreekse vluchten naar New York vanuit Kiev vanaf $ 350. Hierdoor zijn softwareontwikkelaars uit Oekraïne binnen handbereik voor klanten in de VS en kunnen ze regelmatig bezoeken regelen.

Bovendien heeft Oekraïne het reizen naar EU-klanten gemakkelijker gemaakt door in 2017 een visumvrij reisregime voor Oekraïners in te stellen.

IT Outsourcing: Regular direct flights from Kyiv to major European tech hubs

ICT-outsourcing: regelmatige rechtstreekse vluchten van Kiev naar grote Europese tech-hubs

9. 40-urige werkweek en 11 betaalde feestdagen

Net als een gemiddelde werknemer in de VS (37,5 uur) besteden de meeste softwareontwikkelaars in outsourcingbedrijven in Oekraïne tussen de 40 en 60 uur per week aan hun werk.

In Duitsland werkt een gemiddelde voltijd werknemer 32,7 uur per week, terwijl dat in het VK 36,0 uur per week is.

Oekraïne kent 11 officiële feestdagen, terwijl andere Centraal Europese landen zoals Tsjechië, Polen, Roemenië en Hongarije er 13 of meer hebben, en Bulgarije zelfs 19.

10. Developers in Oekraïne doen snel ervaring op

De meeste softwareontwikkelaars werken in technologiebedrijven die outsourcingdiensten voor ICT leveren.

Werken voor een ICT-outsourcingbedrijf betekent dat mensen praktische ervaring opdoen met diverse technologieën, sectoren en bedrijven.

Hierdoor behalen ze een hoog niveau van expertise in een kortere tijd dan collega's in Silicon Valley.

In Oekraïne hebben junior softwareontwikkelaars meestal 1-2 jaar ervaring, mid-level softwareontwikkelaars 3-4 jaar en senior softwareontwikkelaars meer dan 5 jaar.

11. Bedrijven in de grote ICT-hubs in Oekraïne bieden moderne kantoorruimte met comfortabele werkomstandigheden

Techbedrijven in Oekraïne besteden veel aandacht aan het creëren van een comfortabele werk- en leefomgeving voor hun softwareontwikkelaars.

Engineers werken vanuit ruime kantoren met geluidsisolerende vergaderruimtes, goed geoutilleerde werkplekken en een snelle en stabiele internetverbinding.

Het kantoor van Grid Dynamics in Kharkiv is een schoolvoorbeeld: het beslaat 2,5 verdiepingen, heeft beveiligingssystemen tussen afdelingen met aparte werkruimtes voor dedicated teams en comfortabele gemeenschappelijke ruimtes met zithoeken, een keuken, en afleiding zoals biljart, tafeltennis en PlayStations.

12. Ontwikkelaars in Oekraïne hebben een reputatie van creatieve probleemoplossers

Tijdens meer dan 22 jaar werken met internationale klanten horen we vaak dat softwareontwikkelaars uit Oekraïne een uitzonderlijk probleemoplossend vermogen hebben, en dat ze altijd klaar staan ​​om extra inspanningen te leveren om dingen voor elkaar te krijgen.

Tijdens gesprekken benadrukken veel van onze klanten bovendien dat het werken met softwareontwikkelaars uit Oekraïne hun algehele prestaties heeft verbeterd. Een CEO bij een Duits ICT-bedrijf met een in Oekraïne gevestigd softwareteam zegt hierover op Clutch:

"Als bedrijf hebben we veel geleerd, zijn we gegroeid en hebben we ons verbeterd dankzij het Oekraïense team."

Softwareontwikkelaars uit Oekraïne combineren twee waardevolle eigenschappen: een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid voor resultaten en het vermogen om met teamleden te communiceren. Die twee zaken maken dat ze zo goed zijn in het bereiken van doelen binnen de gestelde deadlines.

"We zijn erg blij met hun prestaties, en ze hebben meer gedaan dan we hadden verwacht", zegt Daniel Taiber, VP R&D bij InsFocus.

Ook geïnteresseerd in het inhuren van softwareontwikkelaars bij Grid Dynamics? Geef ons een seintje en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bronnen:

 1. Ukraine Digital News and AVentures, IT Ukraine: IT services and software R&D in Europe’s rising tech nation.
 2. DOU.UA, Programming language popularity ranking, February 2020.
 3. Daxx, How Many Developers Are There in Ukraine, Really? 2020.
 4. Including all the country’s higher education institutions and scientific research institutions. Source: Ministry of Education of Ukraine.
 5. Information technology and innovation foundation, Contributors and detractors: ranking countries’ impact on global innovation, January 2016.
 6. The 2017 Global Outsourcing 100® by IOAP.
 7. Techstars, 540+ VCs, and €23,8B in the Last Two Years, September 2016.
 8. Bloomberg Business, These are the world’s most innovative countries, January 2016.
 9. Out of 190 countries. Source: World Bank, Doing Business 2017, June 2016.
Weet je niet waar je moet beginnen?
Neem contact op
name

Grid Dynamics Writers Team

Grid Dynamics Writers Team is a team of passionate creative writers, content marketers, designers who vigorously research internet as well as cooperate with developers and our recruitment team to provide you with top-notch material about tech, salary trends, development team hiring and management tips as well as up-to-date information about IT tech talent market around the world.

Rate this article
4/5
(9 reviews)